Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Няма дом за тях: Връщат ги в концлагера в Разград

Светослав Метанов 29 септември 2017 в 15:15 14056 2

Една добра и една много лоша новина! Добрата е, че двете лъвчета от Разград, които бяха стъпкани от родителите си, оцеляха. Лошата е, че те най-вероятно ще бъдат върнати в зоокъта в Лудогорието, където условията са кошмарни и дори няма ветеринар.

Това стана ясно от обясненията на екоминистерството на запитване на OFFNews за това какво се случва с бебетата.

Причината е, че нито един зоопарк с нормални условия в България не иска двете новородени - Терез и Масуд.

Те се родиха на 9 септември в Разград, когато край зоокъта имаше панаир. Оказа се, че на по-малко от клетката на лъвовете е била разпъната сергия, шумът от която изплашил родителите и те стъпкали бебетата. Едно от малките почина, а другите две (Терез и Масуд) бяха откарани от екоактивисти в клиника в София.

След инцидента се разбра, че лицензът на зоопарка в Разград е изтекъл още през 2014 г., не е подновяван, а директорът не е спазил изричното указание на Министерството на околната среда и водите лъвовете да не се размножават.

От ековедомството обясняват, че многократно са давали предписания за подобряване на условията за животните и дори са предлагали контрацептиви за лъвовете, които никой не поискал.

В момента всички зоопаркове в България били препълнени с големите котки и никой не искал да поеме грижите за Терез и Масуд.

Днес от фондация "Дивите животни" публикува снимки на двете малки, които се възстановяват след травмата.

Ето и текста към тях:

"Поздрави от малките разградски лъвчета, за чието оцеляване се грижим заедно с ветеринарните лекари от Ветеринарна клиника "Добро хрумване". Терез и Масуд са добре. Състоянието на Масуд, който беше в много тежко при постъпването си в клиниката и все още се храни със сонда, но се подобрява с всеки изминал ден. Движенията му вече се нормализират, а бяха доста затруднени в началото от силните болки от травмите.

Институциите продължават да работят по казуса със зоопарка в Разград. Все още не е ясно къде ще отидат двете лъвчета след клиниката, но ще положим всички необходими усилия да подпомогнем намирането на добро място за тях."

Десетки хора са изразили благодарност към клиниката за ангажираността по проблема във фейсбук. Повечето от мненията са, че двамата малки красавци не трябва да бъдат връщани в "концлагера в Разград" и че ако никой не ги иска те трябва да намерят дом в някой резерват в Африка.

От МОСВ обаче обясняват, че лъвчетата няма къде другаде да отидат освен там, където са се родили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

29.09 2017 в 17:09

Още една жалка история, институциите отново си измиват ръцете вместо да поемат инициатива. Държавата вместо да наложи дисциплина и наказания, казва "който си е забъркал кашата, да си я оправя, ние нямаме нищо общо - най-кротко си крадяхме, пък вие ни притеснявате..."

Хич няма да се изненадам, ако Прокуратурата започне да отказва да разследва кражби: "Ние сме му казали да спре да краде, изпратили сме му писмо да възстанови откраднатото и да се извини".

8408

1

tomysbg

29.09 2017 в 16:34

копелета мръсни
 
X

Да помогнем на украинските деца!