Няма данни за замърсяване в България след експлозията в румънската рафинерия

OFFNews 02 юли 2021 в 20:55 2045 0

Анализ на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към 18,30 ч.

Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в рафинерията ''Петромидия'' в Румъния, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море.

При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния.

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Анализът се извършва от „Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в българската акватория на Черно море, в случай че има такъв след аварията в рафинерията в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!