Некачествен ремонт причинил падането на асансьора в София

OFFNews 19 август 2014 в 16:25 5116 7

Снимка Александър Михайлов/Булфото

Некачествен ремонт причинил падането на асансьора в София

Основната причина за инцидента с падналия асансьор в София е скъсване на въжетата заради некачествен ремонт. Това заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков, цитиран от БНР. 

Надзорната фирма на падналия асансьор прави технически надзор на общо 12 000 асансьора. Фирмата са съставени 15 акта за нарушения, а пред последните месеци има съставен и протокол за нередности от 11 страници, обясни Цанков.

Фирмата, поддържала асансьора, е „Витоша лифт“. Преди месец асансьорът е преминал през техническа проверка, която обаче не показала нередности.

Според Цанков проблемът идва оттам, че всяка надзорна фирма отговаря за много съоръжения. В същото време той посочи, че България в момента са регистрирани 300 надзорни фирми заради либералното законодателство, докато в Германия например тези фирми са само две.

Тази сутрин падна асансьор в жилищна сграда на „Цариградско шосе“ в София. Една жена загина, а друга пострада тежко и в момента се намира в болница „Св. Анна“ с опасност за живота.

По повод инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови