Национална мрежа за децата: България трябва да има министър за детето и семейството

ОFFNews 29 май 2019 в 14:38 2979 2

България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност за извеждане на преден план и по-добро координиране на политиките за детето и семейството, заявиха представители на Национална мрежа за децата по време на пресконференция, която се проведе едновременно в София и в още 10 града в страната.

„Дебатите от последните месеци показват, че е крайно време България да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата по време на събитието. „Ние като обединение на 152 организации, работещи с и за деца и семейства – професионални и родителски обединения, поставяме това искане днес, за да бъде България по-добро място за живот и развитие на децата, а семействата да бъдат по-спокойни и подкрепени в грижата за децата си“, допълни той.

За да се случи това и за да бъдат изведени политиките за детето и семейството на преден план, предлагаме да бъде излъчен Министър на детето и семейството и Детски омбудсман. Тяхната задача трябва осигури цялостен подход към проблемите, пред които се изправят децата и семействата, посочват от НМД.

Според тях това би било израз на по-ясен ангажимент на държавата към семействата и фокус върху подкрепата на семейството като най-доброто място за децата, защото в момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата за децата и семействата.

„Ние от Национална мрежа за децата вярваме, че инвестирането в децата и родителите е не по-малко важно от инвестирането в икономиката и брутния вътрешен продукт на страната. За по-ефективното прилагане на политиките за децата и семействата е нужно както лидерство, така и ясен финансов ангажимент, който да гарантира, че те няма да останат само на хартия", заявиха от Национална мрежа за децата.

Междувременно протестиращите родители срещу Стратегията за детето 2019-2030 заявиха днес, че излизат на протест на 2 юни пред Министерския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

29.05 2019 в 17:23

Е, това вече са свръх амбиции. Семейства не се правят, децата намаляват драстично, ако мислят, че чрез министерство пълно с администрация това се решава, значи съвсем нямат връзка с реалността. Аман, от всички вожд и никой индианец.