Стотици защитиха отец Кортези на протест пред президентството

offnews 12 март 2017 в 17:21 8045 11

Снимка Sofia Globe

Около 200 души се събраха днес на демонстрация пред президентството, за да подкрепят католическия свещеник Паоло Кортези, съобщава БНР. Протестът беше свикан след като в петък стана известно, че отец Кортези, който служеше в Белене, се връща в Италия за неопределено време.

Той беше приютил сирийско семейство, търсещо убежище. Впоследствие обаче сирийците бяха принудени да напуснат, заради протест на част от местните жители. В крайна сметка, след заплаха срещу Кортези, той беше оттеглен от Католическата църква и се връща в Италия.

Това е протест за ценности, това е искане за подкрепа и за реакция на българските институции, казаха някои от присъстващите на демонстрацията днес:

За това сирийско семейство - сирийското, понеже бяха законно пребиваващи, трябваше да има институции в България, които да го защитят. Никой не го направи това нещо.

Водещото за мен е, че агресията страшно много нараства и тя не може да бъде равенство с патриотизма. Патриотизмът не значи агресия. Това не е толкова протест, колкото в защита на ценности, на цивилизация.

Към протеста се присъединиха общественици и интелектуалци. Писателката Теодора Димова подчерта:

Застанали сме пред президентството и се надяваме президентът да чуе нашето възмущение и нашият гняв за това, че законите на България не се спазват, защото едни бежанци, които са получили официален статут са прогонени от една община в България.

Като, че ли се получава някакъв рецидив с подобни случай в България. Това е третият само за последните два-три месеца. За съжаление те зачестиха, а ние обичаме да говорим за традиционното българско човеколюбие. Връщаме се тези дни към спасяването на българските евреи и е много лесно някак да се позоваваме на стореното от предците. Сложно е, когато трябва да говорим за самите нас и за това, което се случва, защото това, което се случва в последните дни, споменатите три случая - наистина покриват страната, съответно - лепват върху всеки един от нас петното на срама, коментира философът Тони Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

13

Лора Николова

13.03 2017 в 15:42

Моля, подпишете петицията в подкрепа на отец Кортези!

11178

6

Крушата

12.03 2017 в 18:58

Колко жалко, че няма организация, която да се погрижи за нас българите, та българските пенсионери, които виждаме на снимката, са принудени да се продават за жълти стотинки на разни организации една от мисиите, на които е да заличат българската нация. Е .., почти са успели :(

7506

4

Същите тези дето навремето ни караха да скандираме по манифестациите за подкрепа и солидарност с народите на Азия, Африка и Латинска Америка / Северна Америка беше изключена/ и бяха напълнили България с виетнамци и разни други екзотики сега се правят на ударени.