Стотици защитиха отец Кортези на протест пред президентството

Последна промяна на 12 март 2017 в 17:21 5911 13

Снимка Sofia Globe

Около 200 души се събраха днес на демонстрация пред президентството, за да подкрепят католическия свещеник Паоло Кортези, съобщава БНР. Протестът беше свикан след като в петък стана известно, че отец Кортези, който служеше в Белене, се връща в Италия за неопределено време.

Той беше приютил сирийско семейство, търсещо убежище. Впоследствие обаче сирийците бяха принудени да напуснат, заради протест на част от местните жители. В крайна сметка, след заплаха срещу Кортези, той беше оттеглен от Католическата църква и се връща в Италия.

Това е протест за ценности, това е искане за подкрепа и за реакция на българските институции, казаха някои от присъстващите на демонстрацията днес:

За това сирийско семейство - сирийското, понеже бяха законно пребиваващи, трябваше да има институции в България, които да го защитят. Никой не го направи това нещо.

Водещото за мен е, че агресията страшно много нараства и тя не може да бъде равенство с патриотизма. Патриотизмът не значи агресия. Това не е толкова протест, колкото в защита на ценности, на цивилизация.

Към протеста се присъединиха общественици и интелектуалци. Писателката Теодора Димова подчерта:

Застанали сме пред президентството и се надяваме президентът да чуе нашето възмущение и нашият гняв за това, че законите на България не се спазват, защото едни бежанци, които са получили официален статут са прогонени от една община в България.

Като, че ли се получава някакъв рецидив с подобни случай в България. Това е третият само за последните два-три месеца. За съжаление те зачестиха, а ние обичаме да говорим за традиционното българско човеколюбие. Връщаме се тези дни към спасяването на българските евреи и е много лесно някак да се позоваваме на стореното от предците. Сложно е, когато трябва да говорим за самите нас и за това, което се случва, защото това, което се случва в последните дни, споменатите три случая - наистина покриват страната, съответно - лепват върху всеки един от нас петното на срама, коментира философът Тони Николов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

13

Лора Николова

13.03 2017 в 15:42

Моля, подпишете петицията в подкрепа на отец Кортези!

1069

12

flatko

13.03 2017 в 00:21

Лелее, съветският тролетариат се е разработил яко да цъка минусите и да мрази. Господа рашъни, идея си нямате срещу какви добри хора сипете омразната си реч. Ако познавахте поне един свещеник от ордена на Пасионистите, ако знаехте колко е трудно за тях и с каква всеотдайност и доброта помагат на хората духовно, че и материално, щяхте да върнете рублите на господарите си и да изтриете всичките си коментари и минуси.

84885

11

А всъщност за какво протестуират? Йезуитът си замина по нареждане на неговото йезуитско началство. Никой не го е гонил.

-7140

10

стринка минка

12.03 2017 в 23:44

Защо хората трябва да са задължително от Белене. Тук протестът е, че България си остава неправова социалистическа опасна държава, където работи волята на силния на деня, а не закона!

-7140

9

стринка минка

12.03 2017 в 23:21

Професор Магадански, не всички пенсионери са бсп-ари.

84885

8

Тази снимка прилича на провинциален селски митинг на БСП през работно време. Само бели коси, овехтели дрешки и посърнали физиономии. Горките пенсионери!

-7621

7

Ал Кин

12.03 2017 в 21:37

Така се започва: неистова пропаганда базирана на Омраза, разпространяване на сценарии на апокалипсис, натискане по копчето на Страха, използване на психологията на индивида да се страхува от непознатото, прогонване или дискредитиране на светлите хора.
Мракът иска да завземе душите, затова иска да прогони Светлината.
Но и една свещ да има в нощта, тя мрака убива.

1461

6

Крушата

12.03 2017 в 18:58

Колко жалко, че няма организация, която да се погрижи за нас българите, та българските пенсионери, които виждаме на снимката, са принудени да се продават за жълти стотинки на разни организации една от мисиите, на които е да заличат българската нация. Е .., почти са успели :(

18099

5

sottozero

12.03 2017 в 18:19Снимката е ясно послание за силата на естествения подбор.

-1497

4

Същите тези дето навремето ни караха да скандираме по манифестациите за подкрепа и солидарност с народите на Азия, Африка и Латинска Америка / Северна Америка беше изключена/ и бяха напълнили България с виетнамци и разни други екзотики сега се правят на ударени.