Най-малко четири язовира ще бъдат изградени в страната през следващите 10 г.

OFFNews 25 февруари 2021 в 11:47 2002 1

Снимка Правителствена информационна служба

Борисов по време на инспекцията

Четири нови язовира ще бъдат изградени през следващите 10 години в страната. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейната вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - "Нейковци" край Трявна, "Мокра Бяла" край Севлиево,      Кюстендил и др. Това докладва на премиера Бойко Борисов зам.-министърът на  регионалното развитие Николай Нанков по време на проверка на строителството на язовир "Луда Яна", който се намира до Панагюрище.

"Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно", заяви премиерът Бойко Борисов. Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

"Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово", съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Борисов съобщи още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблема с водата на хората в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

1

Grigor Arssov

25.02 2021 в 12:41

Значи всички стари язовири бяха построени от лошите „комунисти" и без НЕГО ...ТИ да видиш..., а и евентуалните нови ще бъдат без НЕГО...ТИ да видиш!!!!
Е за какво се радва TYЛУПА!!!!