Варна и Бургас отърваха воден режим, язовирите се пълнят

Рени Петрова 12 януари 2021 в 15:53 6919 0

Бургас и Варна изглежда отърваха водния режим, защото язовирите "Камчия" и "Георги Трайков" ("Цонево") започнаха да се пълнят заради обилните валежи през последните дни. Това става ясно от ежедневния бюлетин на Министерството на околната среда и водите към 11 януари.

В края на ноември миналата година екоминистърът Емил Димитров влезе в задочен спор с регионалните ВиК дружества и министрите на земеделието и на регионалното развитие, тъй като по думите му "Бургас ще остане без вода и ще има водни бунтове. Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес", каза тогава Димитров.

Язовир "Камчия" - от 19% наличен обем до 33% за месец

По данни на бюлетина на МОСВ към днешна дата язовирът е с наличен обем от 129,138 млн. куб. м. от общо 233,5 млн. куб. м. 76,300 млн. куб. м. е мъртвият обем на язовира, което означава, че полезният обем (водата годна за пиене) е 52,838 млн. куб, м.

Средният приток към момента е рекорден - 34,870 куб. м./сек., а разходът е 1,852 куб. м./сек. Към 1 декември 2020 г., когато министърът поиска да се обяви бедствено положение в Бургас, данните за язовир "Камчия" бяха следните: полезен наличен обем 31,270 млн. куб. м, приток на вода е 0,174 куб. м./сек при разход от 2,118 куб. м./сек.

Тогава опасенията на ВиК и Димитров бяха, че вода ще има до май тази година. Днес обаче екоминистърът заяви, че при сегашния обем вода ще има до август и ако "дядо Боже се смили на Бургас и завали още два-три пъти, водата ще стигне до края на годината".  

За да няма водна криза, се планираше да бъде изградена 10-километрова водопреносна мрежа към язовирите Порой и Ахелой, според думите на министъра през декември. "Довеждащият водопровод трябва да бъде направен до 20 февруари. Това ще може да се случи в срок, ако областната управа обяви бедствено положение. То би позволило ускоряването на дейностите', обясни Димитров и допълни, че с решение на Министерския съвет собствеността на "Ахелой" и "Порой" ще се прехвърли на областната управа в Бургас. 

Преди дни стана ясно, че язовирите Ахелой и Порой са прехвърлени към ВиК Бургас и се извършва ремонт на язовирните стени. 

Днес той обясни, че "Варна има възможност от три места да черпи вода, но не прави нищо. Дано да нямат някаква криза и тогава да разберат по трудния начин грешките си. Бургас обаче няма откъде да вземе вода. Трябва да се грижим за този град".

В месечните разчети на екоминистерството е посочено, че ВиК Варна и областният управител в продължение на 11 месеца не са предприели действия за осигуряване на допълнителни водни количества от девненските извори. През септември на всички ползватели е изпратен график за наличните количества в язовира. Графикът бил съобразен с възможността ВиК Варна да получава по-малки количества, за сметка на ВиК Бургас. При ограничение от 1,5 млн. куб. м. за Варна за периода от  септември 2020 г. до юни 2021 г. щяха да бъдат акумулирани 13,5 млн. куб. м., с които Бургас щеше да има вода за още 4 месеца, при липса на приток.

При 95% обезпеченост на притока постъпилите водни количества щяха да допълнят обема, необходим за Бургас и цялата 2021 година да бъде обезпечена.

Вместо предложения и ефективни действия от страна на ВиК Варна и областния управител на Варна, започна кампания, с която да прикрият бездействието си от началото на годината и продължи използването на количества от яз. "Камчия", като се отбелязваше публично, че в случай, че се ограничи ползването на води от язовира, цената на водата ще се увеличи между 4 и 11 пъти, както и че Варна ще остане без вода, посочва МОСВ.

Колко пълен е язовир "Георги Трайков"

В язовир "Цонево" ("Георги Трайков"), който е другият основен водоизточник на Варна, също се вливат добри количества вода 4,845 куб.м./сек. Те са далеч от рекордните 34 млн., вливащи се в момента в "Камчия", но са 115 пъти повече от притока през декември, който бе стигнал ужасяващите 0,042 куб. м/сек. В момента водата в "Цонево" е 108, 474 куб.м при максимален обем от 330 млн. куб. м.

През 2018 г. тогавашният министър на регионалното развитие Николай Нанков изпрати писмо до екс-минитъра на околната среда Нено Димов да отнеме разрешителното на ВиК-Варна за аварийно питейно водоснабдяване от язовир "Георги Трайков". 

Още лятото на миналата година - през август, екоминистърът поиска захранването от "Камчия" да се намали, а Варна да взима вода от "Цонево".

Предвид ниския обем в язовира, напоследък водите се използваха само за промишлено водоснабдяване на "Консорциум Девня" АД, като разрешеното количество за промишлено водоснабдяване е прецизирано, съобразно планираното производство. Заявени са 4,200 млн. куб. м., като предвид продължаващата тенденция на намаляващ приток, обемите за промишлени цели са допълнително редуцирани на 3,8 млн. куб. м.

Не е разрешена работа на ВЕЦ, като ВЕЦ "Цонево" може да преработва само използваните водни обеми за промишлено водоснабдяване.

Положението в язовир "Тича" - 10 пъти повече приток  

Постъпващият приток в язовира на 11.01 е 9,543 куб.м/сек. Притокът е много по-голям от размера на дневния разход, който е 1,076 куб.м./сек. Наличният обем в язовира е 133,936 млн. куб. м., с 0,836 млн. куб. м. повече от обема на 8 януари.

В началото на декември притокът е бил едва 0,031 куб. м./сек. при разход от 1,079 куб. м./сек. Наличният полезен обем на язовира е бил 35% от общия, като сега се наблюдава лек спад - 34,56%. 

Предвид ниския обем в язовира, ползването на водата е редуцирано. Минимално допустимият отток в реката след язовира е за 95% обезпеченост на притока. При наличен полезен обем 93,823 млн. куб. м. и средно месечно потребление 3,220 млн. куб. м. за питейнобитово водоснабдяване, водата ще стигне минимум за 24 месеца, без наличие на приток през годината, пише в месечните разчети на МОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови