Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Над 80 българи чакат да се приберат от Италия, един от тях е с положителен тест за коронавирус

OFFNews 05 април 2020 в 16:57 4276 0

Снимка pixabay

82-ма българи чакат да бъдат извозени от Италия до България. 12 от тях са блокирани на италианското пристанище Пьомбино на круизен кораб.

"Четирима музиканти и 8 моряци се намират на пристанището. Един от тях вече е с положителен резултат за коронавирус", предаде БНР, цитирайки музикантът Атанас Ловчинов, който се намира на кораба.

"На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на Пьомбино и днес, когато ходихме да ни мерят температурата, защото всяка сутрин ходим, разбрах, че единият е дал положителен резултат - от моряците и е изолиран в кабина", допълва музикантът.

По думите му процедурата по прибирането на българите още не е започнала.

22-ма души са българите - служители на компанията плюс пътниците в два круизни кораба на различни пристанища в Италия. Освен тях още около 60 други български граждани чакат да бъдат извозени от страната.

"Нашият посланик - господин Тодор Стоянов, е в непрекъснати преговори с компанията, която е собственик на корабите. Всъщност проблемът се състои в това, че компанията не иска да плаща чартърни полети, които така или иначе има от Рим и се опитва да ни прибере с автобус, но цялото това нещо е сложна комбинация от документи, с които трябва да се получат разрешения за зелени коридори", коментира Ловчинов. 

Той коментира, че след подаване на тези документи, които все още не са подадени за българите, означава, че поне още две седмици ще чакат. "Това означава, че нови 17-18 дни ще съм тук, което за мен лично представлява някаква опасност, защото така, както съм здрав в момента, така след това може да не съм", заяви блокираният българин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!