Родители възмутени от задача за "българи и роми" в учебник за III клас

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2013 в 12:48 11116 12

Задача от учебника по математика за III клас възмути родители.
Задача от учебника по математика за III клас възмути родители.

Третокласници пресмятат ”българи и роми” в задача по математика, сигнализираха възмутени родители.

В учебника на издателство "Просвета" присъства задача със следното условие: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?"

Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала.

Според родители, цитирани от Нова телевизия, не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани. Директорът на издателство „Просвета” Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. Нещо повече - той посочва, че точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на десетилетието на ромското включване. Тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, а това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси освен българския.

Пред Нова телевизия Кицевски добави, че не трябва тези неща да се крият от децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци.

Автори на учебната тетрадка със задачата за ромите са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2013 в 21:35

Ето я задачата с бежанци, току що изтекла от МОН

От Дамаск за Стокхолм подеглили 5241 сирийски бежанци. В Хомс били обгазени със Зарин и 768 от тях починали. При преминаване с лодки през серидиземно море до Турция, внезапна буря потопила 12 лодки с 23 човека във всяка. При преминаване на границата с България каналджии отвлекли 463 жени и момичета за проститутки в Западна Европа и черноморието. 911 достигнали в Стокхолм. Останалите били арестувани в България и разделени в три концентрационни лагера по равно. Колко Сириjци са пратени във всеки концентрационен лагер.

Ще научат доста за живота дечицата.

18.11 2013 в 20:01

Бях на една родителска среща в американско училище . Там директорката обяви пред всички родители и ученици етническия състав на учениците. Толкова американци , толкова европейци , афроамериканци, азиатци. Това се смята за нормално там. Възпитават ги в толерантност един към друг и това е.

18.11 2013 в 17:15

Съгласен съм с Гаус. А за по-горните класове може и задачки по статистика. Толкова роми, толкова българи- колко са кражбите на денонощие? И какво количество кражби би прехвърлило прага на търпимост и би изпълнило квартала с любители на футбола и собственици на мотоциклети?

18.11 2013 в 16:39

ПОЛИТКУРЕКТОРИТЕ да си траят. Между "националност" и "гражданство" има разлика. Българско гражданство могат да имат цигани, евреи, арменци, араби и секви други небългарски етноси, обаче това не ги прави ни в най-малка степен БЪЛГАРИ. Просто си остават пак едни цигани, евреи, арменци, араби и секви други, само че с български документи за самоличност. Голем праз.

18.11 2013 в 16:37

Задачата трябва да придобие следния вид:

“В квартал “Изгрев” живеят 363- ма души които крадат ток и цветни метали и които са с 271 по-малко от тези, които не крадат. Колко българи живеят в квартал “Изгрев?”

18.11 2013 в 15:36

"Тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, а това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси освен българския." - е много се извинявам, ОФФНюз, знам колко ви е важно да се плюе всяка институция /и те си заслужават денонощното плюене!/ но в случая обяснението на Кицевски е напълно логично! това е смисълът на толерантността - да не се отнасяме различно с различните от нас. а не да се преструваме, че всички са еднакви.

18.11 2013 в 14:36

Къде са орките от Хафте-комитета да ви осъди и двамата! РомитИ имат права! Не може да ги наричате цигани! "В разговорния български език, циганин олицетворява обида и пренебрежение!"
Бе-ха-ка-ту шви навре на кучиту у дупиту за тия скверни слова! :) :) :) :) :) :)

18.11 2013 в 14:16

Трябва да се споменават и други етноси, но не е това начина. Щом образованието ни е такава помия не мога да си представя след 30 години какви хора ще живеят в тази страна...

18.11 2013 в 13:33

Съвсем правилно. Циганите не искат да ги наричаме роми - те ни се подиграват зад гърба, когато чуят да ги наричаме така. Освен това истинските учени, които се занимават с цигански език, традиции и обичаи, не използват думата "роми", защото тя означава точно определен клан от циганите - "рома" и дискриминира "синти", например, каквито са циганите в Германия, пардон, в Дойчландия.
А воят и пищенето със задачата в учебника също е генериран от истерясали политкоректокретени. Какъв е проблемът, след като в българските градове НАИСТИНА живеят основно българи и цигани? Защо да не споменаваме фактите, след като разликите между едните и другите са очевадни дори за малко дете?

18.11 2013 в 13:01

И аз съм възмУтен! Исторически установеното име на тези хора е цигани и в това няма нищо обидно или презрително. Все едно германците да писнат, че не им викаме дойчета или гърците - елини, да не споменавам китайците. Изобщо - дайте завинаги да се отървем от американската простотия, наречена политическа коректност и да наричаме нещата такива, каквито са. Все пак, ако циганите настояват да им викаме роми, да си поискат историческите цигански имена - тогава и аз ще кандисам.