Родители възмутени от задача за "българи и роми" в учебник за III клас

OFFNews 18 ноември 2013 в 12:48 11839 12

Задача от учебника по математика за III клас възмути родители.
Задача от учебника по математика за III клас възмути родители.

Третокласници пресмятат ”българи и роми” в задача по математика, сигнализираха възмутени родители.

В учебника на издателство "Просвета" присъства задача със следното условие: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?"

Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала.

Според родители, цитирани от Нова телевизия, не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани. Директорът на издателство „Просвета” Никола Кицевски обаче не смята, че има някакъв проблем. Нещо повече - той посочва, че точно тази задача е включена по изричното искане на Министерството на образованието и науката по време на десетилетието на ромското включване. Тогава е имало писмо от ведомството, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, а това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси освен българския.

Пред Нова телевизия Кицевски добави, че не трябва тези неща да се крият от децата, сега например щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци.

Автори на учебната тетрадка със задачата за ромите са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!