На боклука отиват тонове скъпа храна за бежанците

OFFNews 16 април 2016 в 08:59 5173 3

Снимка Нова тв

Агенцията за бежанците изхвърля на боклука тонове развалена храна. Продуктите бяха купени през лятото на миналата година на завишени цени.

Храната се изхвърля, защото е нямало кой да я яде - голяма част от центровете за бежанци са празни.

Нередностите при обществените поръчки за хранене на бежанците бяха разкрити от Нова тв и доведоха до уволнението на председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков през февруари.

Малко преди Коледа при почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, Агенцията от бежанците сключи спешно договор за доставка на храна за близо 860 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка за 2016 г.

„Сега се изхвърля малотраен телешки колбас. Тогава от него бяха взели 8 000 килограма на цена 3,96 на килограм. По същото време е можело да бъде купен за 2,37 стотинки за килограм”, разказа в предаването „Събуди се” Генка Шикерова.

По думите ѝ около 2 тона от закупените 8 тона са дадени на бежанците, докато са били в срок на годност. Други 5 тона и 300 килограма ще бъдат изхвърлени.

Продиктите, които са платени по-скъпо, се е оказали и почти ненужни, защото голяма част от центровете за бежанци са празни.

Срокът на годност и на сиренето изтича.

„Новото ръководство на агенцията прави опит да минимализира тези загуби и води преговори с фирмата-доставчик, да вземе обратно тези количества”, обясни Шикерова. Всичко обаче зависи от добрата воля на фирмата.

Според разследването се оказва, че договорите са сключени на завишени цени.

Как се избират фирмите, които да доставят храна – гледайте във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!