Борисов уволнява шефа на Агенцията за бежанците заради скъпи храни

OFFNews 22 февруари 2016 в 14:20 5138 5

Kazakov
Никола Казаков

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков ще бъде сменен. Според правителствени източници премиерът Бойко Борисов е поискал освобождаването му заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците, предаде "24 часа".

Според разследване, излъчено по Нова телевизия, държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени, тъй като не се провеждат обществени поръчки.

През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните, показа разследването на Нова.

В края на миналата година Казаков обяви, че заложените осем милиона лева в бюджета на Държавната агенция за бежанците са крайно недостатъчни. През депутати той уточни, че само за осигуряването на храната са необходими седем милиона лева. Заради засиления миграционен натиск сме заложили бюджет от 20 млн. лв. на базата на 5 хиляди чужденци, настанени в центровете, посочи Казаков при обсъждането на бюджета на агенцията.

Казаков за втори път заема поста председател на Държавната агенция за бежанците. Той бе на него и при първото правителство на ГЕРБ, а кабинетът на Пламен Орешарски го уволни заради липсата на планиране за посрещане на започналата през 2012 и 2013 г. бежанска вълна.

Шефът на ДАБ бе върнат на поста от второто правителство на Борисов. Първоначално вицепремиерът Меглена Кунева искаше да проведе конкурс за поста, но впоследствие бе върнат Казаков. Заедно с него ще бъде уволнен и главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!