МВР прибра 50 души при хайка за нелегални имигранти в София

OFFNews 13 май 2016 в 10:57 3187 0

МВР прибра 50 души при хайка за нелегални имигранти в София

Близо 50 души са задържани в София при провеждането на спецоперация срещу нелегалните имигранти. Пред "Фокус" главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че става въпрос за хора без документи за самоличност. 

„Тези лица са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход. Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавна агенция по бежанците. Просто е много начален етапът”, обясни Костов.

По думите му операцията, в която участват около 1400 полицаи, ще продължи "до отпадане на необходимостта".

По-късно от МВР съобщиха, че са задържани 55 незаконно пребиваващи чужденци, от тях 7 са под 18 години, 10 са без регистрация. Установени са 10 лица, съпричастни към каналджийска дейност. 34 са задържаните с мерки за неотклонение до 24 часа. Образувано е едно досъдебно производство. До този момент са проверени общо 587 обекта, 4 353 лица и 1 703 моторни превозни средства.

Съвместната специализирана операция е стартирала днес в 06.00 часа по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. В нея участват служители на МВР, ДАНС и прокуратурата. Операцията се реализира на територията на София, Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Враца, Монтана, Видин, РДГП Елхово и РДГП -Драгоман. Целта е установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и лица, съпричастни към трафик.
В операцията участват общо 1428 служители и 440 автомобила.

В един от случаите в района на вилна зона „Рациария“ до с. Арчар, в необитаема вила са установени 25 нелегални имигранти, от които 23 мъже и 2 жени. По първоначални данни трима от чужденците са непълнолетни. Всички те са заявили, че са граждани на Афганистан и Пакистан. В 12 са намерени документи от Агенцията по бежанци. Чужденците били охранявани от 35-годишен криминално проявен мъж от Видин. По първоначални данни той бил ангажиран с престоя им, докато пристигнат каналджиите, обещали им прекарване през българо-сръбската граница. Видинчанинът е задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281 от НК, уточняват от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!