Quantcast

МВР и НАП осигурявали чадър за финансови измами за близо 40 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2013 в 14:17 2406 2

МВР и НАП осигурявали чадър за финансови измами за близо 40 млн. лева

МВР и НАП са осигурявали чадър на група, разследвана за укриване на близо 10 млн. лева от ДДС и пране на 30 милиона лева.

Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който посети Пловдив за представянето на новия шеф на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов.

По думите на Лазаров става въпрос за две пловдивски фирми, които са внасяли сухо мляко от държави от Европейския съюз, след което са ги продавали по различни мандри. 1/3 от продаденото мляко е било с фактури, а останалото „под масата". По документи част от стоката е била апортирана в други фирми, като по този начин измамниците са придобивали дялове в тях.

По време на акцията са претърсени 23 адреса на територията на градовете Пловдив, София, Варна, Исперих и Монтана и са задържани петима души. За трима от тях се смята, че са контролирали цялата дейност и има искане за задържането им под стража. Останалите двама са пуснати с парична гаранция. Двама от измамниците са живели на съпружески начала в София, където са били задържани, а истинската съпруга на единия е хваната във Варна.

„Някои от задържаните бяха много изненадани, че се занимаваме с тях, защото имали чадър от МВР и структури на Министерството на финансите", каза главният секретар на МВР. 

По думите му част от групата е била разследвана преди около година, но нищо не се е случило в последствие. „Освен двете пловдивски фирми, се разследват още 30 юридически лица, сред които има и две офшорни компании, регистрирани на Шейселските острови", каза в допълнение говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Срещу трима от задържаните е повдигнато обвинение за това, че в периода между февруари 2009 г. и април 2012 г., в Пловдив са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения за близо 2,5 млн. лева.

По думите на Андреева двете пловдивски фирми се водят собственост на клошар от Монтанска област.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2013 в 09:52

Не думай бе Лазаров ,как така имали чадър от МВР? Казваш го сякаш се случва за пръв път в БГ. Че нали помним сина на Гриша Ганчев ,като не си плати чадъра какво му се случи ? На всички е ясно ,че без да си купиш покровителство от властта не можеш да правиш измами с ДДС . Сменят се само тези ,които получават парите за услугата и то след избори. Мислите си ,че правите хората на глупаци с тези изказвания ,но глупаците излизате вие. Никой не ви вярва и то от доста време. После се обиждате ,че ви викат "мафия" и "червени боклуци" . Ами такива сте си.....

03.12 2013 в 14:46

... регистрирани на Шейселските острови.
-----------------------------

Seychelles се произнася Шейселски? От кога т'ва? :)