МРРБ: Няма устройствени проблеми с терена, определен за национална детска болница

OFFNews 09 май 2024 в 19:52 769 0

МРРБ

Снимка gov.bg

МРРБ

Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална детска болница в кв. „Горна баня“ в София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави това уточнение "във връзка с медийни публикации и заради високия обществен интерес към темата, която е приоритет в работата на служебното правителство".

С Решение № 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. за обект с национално значение е определен обект „Изграждане на „Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца“ в УПИ I – „за болничен комплекс“, кв. 117, кв. „Горна баня“, район „Овча купел“ – Столична община.

Със Заповед № РД-02-15-66 от 22.05.2023 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП), с който се прави изменение в плана за регулация, за да се построи лечебното заведение.

През март 2024 г. в МРРБ е постъпило предложение на министъра на здравеопазването за осъществяване на отчуждителна процедура за съседен имот, намиращ се в район „Овча купел“, кв. „Горна баня“, бул. „Никола Петков“ № 56, с идентификатор 68134.4332.1567 по кадастралната карта и кадастралните регистри на града, с площ от 12 770 кв. м, с изградена в него сграда.

Той граничи с имота, отреден за национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Поискан е за инфраструктура, обслужваща нуждите на болницата и още няма приключило процедиране.

На 7 май 2024 г. от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че до края на месеца ще започне събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата детска болница. Това е обсъждано по време на среща на служебния министър-председател Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови