МРРБ: Има само 5 кв. м застроени дюни на Иракли

OFFNews 03 май 2015 в 16:44 5294 0

Има само 5 кв. метра зараждащи се дюни в село Емона, община Несебър, попадащи извън територията на морски плаж „Река Вая”. Това заявиха Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод сигналите за нови строежи на Иракли.

Дюнните местообитания, попадащи извън територията на морски плаж „Иракли”, който се намира в землището на с. Емона, процедурата по измененията на специализираната карта е приключила и съответните дюнни местообитания са включени в територията на морския плаж, допълват от министерството.

След две победи на инвеститора в съда, двете разрешения за строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в местността Кладери в землището на село Емона са влезли в сила.

По подаден сигнал през месец януари 2013 г. РДНСК Бургас извършва проверка. В резултат на нея от началника на РДНСК Бургас са издадени две заповеди за спиране на строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона.

Заповедите са обжалвани и с две свои решения от ноември и декември 2013 г. Административният съд в Бургас ги е обявил за нищожни, тъй като вещи лица определят изгражданите строежи като пета категория и следователно не е от компетенциите на органите на ДНСК да спират този вид строежи, обясняват от МРРБ.

През март 2013 г. двете разрешения за строеж са обявени за нищожни със заповеди на началника на РДНСК Югоизточен район. След обжалването им от възложителя Административният съд в Бургас отменя двете заповеди и така разрешенията за строеж на практика влизат в сила.

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението. В случая това е община Несебър, категорични са от МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!