МОСВ сметна с 50 декара по-малко защитена местност край Созопол

OFFNews - Бургас Последна промяна на 19 ноември 2016 в 18:30 7360 1

Снимка capital.bg

Със заповед на МОСВ площта на природната забележителност "Пясъчни дюни" между къмпингите "Златна рибка“ и "Градина“ е намалена с близо 50 декара. Причината за промяната са извършените по-точни измервания в кадастралната карта. Това гласи лаконично съобщение, публикувано на страницата на бургаската екоинспекция.

Мястото е обявено за природна забележителност през 1984 година. Целта е опазване на местообитанията на редки и защитени растителни и животински видове.

Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България в заповедта има нелогични неща. Според него няма основания да се твърди, че преди 30 години геодезията е била по-различна от сега и геодезистите  са сбъркали с 50 декара. Геодезията не се е променила за тези години, каза Белев.

Все пак при липса на документация не мога да потвърдя или да отхвърля нищо, поясни екологът. Той уточни, че кадастралната карта на Созопол е утвърдена през 2007 г., през 2012 г. министърът е издал заповед за промени в режимите и площта на защитената територия не е била намалена заради нови измервания.

В конкретната природна забележителност се включват основно пясъци и дюни, строителството е забранено, с изключение на държавна и общинска техническа инфраструктура.

Не става въпрос за намаляване или за изключване на части от местността, поясни Детелина Иванова от екоинспекцията.

„Съгласно споразумение между МОСВ и МЗХ, през 2003 г. е включено отразяване на защитените територии в картата на възстановената собственост. Към днешна дата картата на възстановената собственост не е действаща, тъй като има приета кадастрална карта. Съгласно определена процедура по Закона за защитените територии, РИОСВ актуализира площта такава, каквато е по кадастралната карта на землището на град Созопол“, казва Детелина Иванова.

Не може да се говори, че ще се променя статутът на местността и ще се допусне застрояване, добавиха от екоинспекцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови