Дюните избягаха от къмпинг „Юг“, бетонът се оказа законен

OFFNews - Бургас 10 юни 2016 в 14:59 17719 8

Снимка OFFNews

Бетоновите плочи, които миналото лято бяха излети на къмпинг „Юг“ в община Царево, са законни. Това е преценил Бургаският административен съд, който е отменил заповед за премахването на „незаконен строеж „Бетонови фундаменти“, част от проекта за вилно селище, който се реализира там.

Заповедта е на кмета на Царево и бе обжалвана от фирмата - инвеститор „Лазурно море“ АД. Тя придобива имота през март, 2014 г., който по документи от 2006 г. се води в урбанизирана територия и като незастроен имот за курортно - рекреационен обект. Разрешителното за строеж е издадено от главния архитект на Царево през 2012 г., на фирма „Фаворит“, а през 2014 г. е променен само титулярът му. Протоколът за строителната площадка и параметрите на строежа са издадени през март, 2015 г.

След като бетоновите плочи бяха излети, от сдружението „Да запазим Корал“ подадоха сигнал. От РИОСВ - Бургас извършиха проверка на място, строителството бе спряно, защото не бяха проведени съответните процедури, които да покажат дали не се уврежда близката защитена по Натура 2000 зона. От МРРБ пък информираха кмета на Царево, че проверка на междуведомствена група е установила, че бетоновите площадки са разположени на пясъчни дюни. И излязоха с предписание, кметът на общината да издаде заповед за разрушаването на бетоновите плочи.

От фирмата - инвеститор обжалваха спирането на строежа и заповедта и съдът назначи експертиза, изготвена от геолог към Института по океанология към БАН, който е констатирал, че пясъците не са сиви дюни.

Вещото лице е установило, че пясъците в Къмпинг “Юг” нямат белези на сиви дюни, образуващи се на 50-100м. от морския басейн, тъй като пясъкът е чист, не е смесен с хумус, а е покрит от хумусен слой, който от своя страна е изцяло затревен“, пише в решението на бургаския съд.

И още:

…представлява Каррангатска морска тераса формирана от морски фактори без участието на вятъра, поради което не отговаря на легалното определение за дюни

Така, Бургаският административен съд отменя заповедта на кмета на Царево за премахване на бетоновите плочи.

Самият градоначалник, Георги Лапчев, коментира:

Тъй като те са бягащи, пясъчни дюни, тази година е избягала някъде. Не знам точно какво се е случило с нея, но факт е, че съдът отменя заповедта на кмета за премахване на бетоновите плочи. И посочва, че те са напълно коректни. На кого беше необходим целият този скандал миналата година? “, каза Лапчев.

Иначе, практиката на съда е повече от любопитна. С друга заповед, отново кметът на общината, е разпоредил премахването на друга част от бъдещото ваканционно селище - „16 бр. каравани с дървени площадки (скари) пред всяка от тях и дървени навеси“. В този случай, друг състав на съда, е преценил, че заповедта на кмета е основателна и трябва да се изпълни. Решението се обжалва пред Върховния административен съд, делото е насрочено за 4 октомври.

Паралелно с това, в БАС върви и още едно дело по същия казус, който обединява в едно целия проект и цели да се провъзгласи издаденото строително разрешително за проекта за вилно селище за нищожно. То все още не е завършило. От бургаската прокуратура, по чийто протест тече процеса, коментираха, че докато няма окончателно решение на съда, на терена не могат да се извършват строителни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

8

Кирил Шаранков

11.06 2016 в 18:56

Дюните са незаконни ,но Господ не е знаел ,че да не ги създава!

13277

7

66

10.06 2016 в 20:53

Дреме ми ! Гърция, Кавала е по-близо до София !

13709

5

Маргарит

10.06 2016 в 16:49

Чудя се ако догодина тази емигрирала дюна вземе, че я налегне носталгията и се върне, с бронежилетки и брадви ли ще я срещаме?


25665

2

Victimized

10.06 2016 в 15:52

Има един много любопитен филм , с едни много любопитни статистики и факти.

http://www.imdb.com/title/tt2713680/

Препоръчвам го както на пишман еколозите , така и на корумпираните ни политици , общинари , кметове и тарикати да го гледат , за да разберат , че строежа на плажната ивица е не само морално погазване на правото на всички граждани до плажа , а и огромна грешка с оглед на запазването на самия плаж , и факта, че тези идиоти които "инвестират" с цел да привлекат хората там , нямат никаква идея как да запазят и направят един плаж наистина приятен за посещаване . ...