МОН успокои родителите - няма да има изпит за градините

OFFNews 27 май 2024 в 15:48 2302 2

Детска градина

Снимка Интернет

Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. В момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват техните постижения в началото и в края на учебното време, съответно 15 септември и 31 май, съобщиха от МОН.

Поводът са медийни публикации, че образователното ведомство готви изпити и в детските градини. 

От МОН допълват, че най-често за проследяване постиженията на децата и за определяне на училищната им готовност в детските градини се използва игровият подход, а инструментите за това освен играчки са и различни изображения на конкретни ситуации. Един пример би могъл да бъде детето да намери и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. Това се случва в рамките на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят кога учителят прави тази проверка.

Към момента всеки учител може да избере по какъв начин и с какъв инструмент да направи това. МОН планира разработването и прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата за всички детски градини, но той няма да бъде под формата на изпит и по същество ще запази и сегашния модел на работа – под формата на игра и без децата да разбират, че се проверяват техните знания и умения, успокоиха от образователното министерство.

Срокът за изработване на такъв единен инструмент за всички детски градини е до 2027 г., след което учителите ще започнат да го прилагат. Дългият срок е необходим, за да бъдат предприети всички необходими подготвителни дейности, включително и широко професионално обсъждане и апробиране на инструмента.

Новият инструмент по същество няма да промени нищо за децата, но ще даде възможност за съпоставимост на резултатите между различните институции, уточниха още от МОН.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    2

    Telluris Malus

    28.05 2024 в 08:16

    А в яслите някакви изпити планират ли се? Опс, извинявам се, "нов подход". Като гледам печалните резултати от дейността на българската образователна система, всички даскаля трябва да се подменят, не да им се вдигат заплатите. Вместо това направихме даскал премиер. И нещата навсякъде станаха като в образованието - скапани.

    22553

    1

    dolivo

    28.05 2024 в 07:45

    Изчит за градини и ценз за избори не трябва да има.

    Щото много от упастващите са деца.

    А изборите са договор против гражданска война за няколко години.

    Един вид, съгласяваш се да си ндсугласен (ако озгубиш) за един период, за да мърдат нещата системно нанякъде.

    При децата се предполага , че градините ги социализират и подготвят за прием в училище, така че е рано за сито.

    Ако искат да вкарат интервю с родители. Така по заможнички да взимат... ама то му се вика частна детска градина с такса, няма дори нужда от друг освен пазарния и репутационния филтър.
     
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО