Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Първата лична карта с чип е на Калин Стоянов, издаването започва от днес

Мая Младенова 17 юни 2024 в 14:33 5754 2

Нова лична карта

Снимка БГНЕС

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов получи новата си лична карта с чип.

Първата у нас лична карта с чип и биометрични данни бе издадена днес на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Издаването на лични документи от ново поколение стартира официално на 17 юни, като смяната им не е задължителна. Гражданите могат да сменят старата си лична карта след изтичане на нейния срок.

Новите лични документи съдържат много и по-сериозни защити, за първи път има биометрични данни – пръстови отпечатъци от двете ръце, а след известно време ще има възможност и за т.нар. електронна идентификация, каза пред журналисти служебният министър на МВР.

Въпреки първоначалните амбиции, с новите лични карти няма да може да плащаме онлайн, нито да се идентифицираме електронно и да имаме достъп до различни регистри като тези на НОИ, НАП, здравното ни досие, Търговския регистър и пр.

До края на годината цените за нови лични документи ще останат досегашните, а следващата година ще има цените ще са по-високи.

С новите лични карти с чип гражданите ще могат да преминават през пунктовете за електронен граничен контрол на ГКПП-тата в страните от ЕС

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11978

    2

    edin slep

    17.06 2024 в 16:31

    От ГЕРБ и компания - толкова. Може някое правителство след време да използва по предназначение тези карти, тук се иска ниско технологична рая.

    805

    1

    Putyo

    17.06 2024 в 15:04

    "Въпреки първоначалните амбиции, с новите лични карти няма да може да плащаме онлайн, нито да се идентифицираме електронно и да имаме достъп до различни регистри като тези на НОИ, НАП, здравното ни досие, Търговския регистър и пр."

    Ясно... значи са с хартиен чип картите...
     
    X

    Историите на Иво Иванов