МОН ще финансира обучението по фотография в училищата

OFFNews 22 януари 2024 в 15:18 2261 0

Фотоконкурс - награждаване

Снимка МОН

Церемония по награждаване на победителите във фотоконкурса на издателство „Аз-Буки“, която се състоя в МОН

От следващата година фотографията ще бъде включена в Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на церемония по награждаване на победителите във фотоконкурса на издателство „Аз-Буки“, която се състоя в МОН.

Програмата „Заедно в изкуствата и в спорта“ има за цел да подпомогне за формирането в учениците на умения за екипна работа, чрез участието им в колективни спортове и изкуства. Проектът е насочен към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности. Досега в направление "изкуства" от МОН бяха подкрепяни музикалното изкуство, танцовото изкуство и театралното изкуство, филмовото изкуство и изобразителното изкуство. Програмата стартира през учебната 2022/2023 година, когато министерството инвестира 90 млн. лева в извънкласни дейности.

Фотоконкурсът „Моето училище е най-хубавото“ на издателство „Аз-буки“, където образователният министър присъства днес, се провежда под патронажа на МОН вече осем години. От началото на неговото създаване над 3 000 ученици са запечатали в снимка своето училище, своя клас или своя учител. Рекорден брой снимки (над 400) бяха изпратени в тазгодишното му издание.

Участваха ученици от всички класове - както първокласници така и абитуриенти. Журито излъчи най-добрите 13 ученически снимки, с които бе изготвен и календар за новата 2024 г.

„Всяка от тези снимки е специална, защото е вдъхновена от вашето училище. То трябва да бъде точно такова, каквото е в тези пъстри фотографии - да събужда емоции, да мотивира към творчество и изява на таланта всяко българско дете във всяко кътче на страната ни и извън нея“, каза министърът.

Големият победител в тазгодишното издание на конкурса е от българско училище зад граница. Това е второкласникът Димитър Баталов от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия.

„Поздравявам победителите, както и всички млади творци, които увековечиха най-хубавите моменти от училищния си живот. Пожелавам им да са здрави, да продължават да създават красиви и неповторими неща, да търсят и намират вдъхновение в образованието“, каза на учениците министър Цоков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика