МОН се закани на преписвачите: Всеки абитуриент с различен тест на матурата!

Служебните бележки с разпределението по зали ще бъдат дадени в последния момент - утре вечерта

Александра Маркарян 16 май 2016 в 14:48 6745 2

Имаме готовност да направим така, че всеки абитуриент във всяка изпитна зала да получи различен тест на матурата по литература - с едни и същи въпроси, подредени в различен ред.

Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференция дни преди провеждането на държавните зрелостни изпити. Матурата по литература е на 18 май, втората задължителна матура - по предмет по избор на дванадесетокласника - е на 20 май. В същите дни са и изпитите по литература и математика от националното външно оценяване след VII клас, с оценките от които се кандидатства в езиковите и математическите гимназии.

Различно подредени въпроси в тестовете означават, че никой подсказвач извън изпитните зали няма да може да се ориентира кой въпрос с кой номер е и съответно няма да може да издиктува правилния отговор.

Все още няма решение дали това да бъде направено. То ще бъде взето в деня на матурата по литература от министъра на образованието Меглена Кунева, каза Стаматов.

С цел обезпечаване на сигурността всички 4000 изпитни зали в общо 624-те училища в страната, където ще се провеждат държавни зрелостни изпити, са оборудвани с камери, които записват и звук, и картина. В училищата ще има по един квестор, който да гледа камерите в реално време. Ще има възможност и представител на родителите да гледа какво се случва по време на изпита.

Следящите процеса ще знаят и точно кой ученик седи на даденото място в изпитната зала.

Камерите ще се следят още в съответния Регионален инспекторат по образованието, както и в МОН. В образователното министерство 10 души ще бъдат натоварени със задачата да следят екраните по време на изпитите.

Всички мобилни телефони ще бъдат събрани, включително и на квесторите. Извиняваме се за това неудобство на учителите, които ще бъдат квестори, каза Стаматов.

Той беше категоричен, че всички въпроси с верни отговори, които са изтекли към момента в социалните мрежи не са тези, които ще бъдат дадени на матурата и че става въпрос за измама. "Още не е започнало детайлизирането на въпросите, а вече да дадени верните отговори. Това не е нищо друго освен измама", коментира той.

Точното формулиране на въпросите ще се извърши в кабинета на министъра на образованието, а хората, ангажирани с този процес, ще влязат без мобилни телефони, дори без химикалки и придружавани от охрана, каза Стаматов.

Служебните бележки за разпределението на зрелостниците по зали ще бъдат дадени в последния момент - утре вечерта, призна Стаматов и обясни забавянето с многото почивни дни и провеждането на изпити за промяна на оценката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12689

2

Човеко мерудия

16.05 2016 в 16:40

Също така по една въоръжена до зъби барета до всеки чин! А препишеш, а те запознаят със свети Петър!

Ученици учат по някакви архаични и хаотични програми с години, преписването е най-малкия проблем. А и как да не преписват, като така са обучавани - не е важно дали ще научиш нещо, а каква оценка ще получиш.
Кому е нужно *всяка* матура да се превръща в бойно поле?! Ще събираме мобилни телефони, тестовете ще са със невъзможен за фалшифициране воден знак, въпросите ще се изпращат на учителите десет минути преди започване на матурата, всеки тест ще е различен, според кръвната група и тегло на ученика, сградата ще се пази от БТР-и, хеликоптери...
Някой в това минизверство™ мисли ли въобще какво психическо напрежение е всичко това за един ученик и бъдещ студент? Сякаш, че от тая матура едва ли не зависи живота ти, а ако не я издържиш, айде към газовите камери.
Нищо чудно, че "умни" професии не са приоритетни, след като те обучават за кравар и дюнерджия.

15256

1

mendi

16.05 2016 в 15:10

Господи, Боже мой.... Всеки абитуриент с различен тест... Значи да чакаме резултати след около 3 - 5 години?
Тия от МОН нямат капацитет да си вдигнат напиканите гащи камо ли за нещо друго! А се ловя на бас че ще има бая зрелостници дето не могат да си напиат името, ама пак ще вземат мат(Д)урата