Тодор Танев за матурите: Колкото по-крути са мерките, толкова по-слаби са оценките

OFFNews 17 май 2016 в 08:55 5596 2

"Проблемът е, че колкото по-крути са мерките, толкова по-слаби са оценките. И идва недоволството от обществото, че системата не образова добре." Така предшественикът на Меглена Кунева на поста министър на образованието проф. Тодор Танев коментира намерението на ръководството на Министерството на образованието да приложи строги мерки срещу изтичането на информация и преписването на държавните зрелостни изпити.

Първата от двете задължителни матури - по български език и литература - ще се проведе утре, 18 май. Втората - по предмет, избран от зрелостника - е на 20 май.

Коментарът на проф. Танев бе по повод вчерашната пресконференция в МОН на зам. образователният министър Диян Стаматов. Той обяви, че има техническата възможност всеки дванадесетокласник да получи тест с различна подредба на въпросите; че във всяка от 4000-те изпитни зали има камери, които ще записват картина и звук, че записите ще се следят в реално време от квестор в училището, от родители, от регионалния инспекторат към МОН и в самото министерство. Тази година и квесторите ще бъдат лишени от мобилните си телефони по време на изпитите, а служителите на МОН, ангажирани с процеса по точното формулиране на изпитните въпроси, ще влязат в кабинета на министъра на образованието без мобилни телефони и придружени от охрана.

"Каквато и полицейска охрана да сложим, винаги технологиите ще вървят пред нас", коментира по този повод бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

Според него край на измамите ще сложи въвеждането на индивидуалния тест за всеки ученик. Това е решението, категоричен бе Игнатов.

Двамата бивши министри бяха единодушни, че би било добре да се въведе по-либерален режим при провеждането на матурите, при който изпитите се провеждат не в един и същи ден за цялата страна, а МОН определи период, например от 10 до 20 май, в който всеки зрелостник трябва да положи матурите, като предварително даде заявка кога ще се яви.

Така би се преодолял стресът и провеждането на изпитите би се нормализирало.

Може например ученикът и да не иска да се яви в 7 ч. сутринта на матура. Сега напрежението е огромно и когато има такъв стрес, ученикът си казва: "Дай да си направя пищов, да се подсигуря", обясни проф. Танев.

Игнатов пък предложи всички въпроси от тестовата банка за матурите са бъдат на сайта на МОН и учениците да могат да се готвят спокойно по тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

2

Ани

17.05 2016 в 12:08

Недоразумението тодор танев НИЩО не направи за реформата в образованието! Остана в съзнанието ни като досаден бърборко и убеждението, че е натегач, определил се за демократ!

77927

1

El Commandante

17.05 2016 в 09:14

Тошо Съжителя нема право на дума....
 
X

Подкастът на OFFNews