МОН обмисля законови промени за прием на студенти от диаспората

OFFNews 30 март 2022 в 21:08 1930 0

Министерството на образованието и науката обмисля законодателни предложения, с които да улесни приема на украински студенти с българско гражданство или със статут на пребиваване в България.

Това заяви образователният министър Николай Денков на заседание на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната. 

Промените ще бъдат внесени преди второ четене на Закона за висшето образование, приет днес на първо гласуване в пленарна зала. Те ще важат и за кандидат-студентите от още 6 държави с българска диаспора. Сред тях е и Северна Македония.

По думите на Денков в момента проблемът е, че тези студенти не могат да се възползват от възможностите за прием като чужди граждани.

"Тези граждани, от седемте страни, с етнически произход български, установен по определен начин, пак казвам - това е дерогация от общото правило - но в случая според нас то е оправдано, защото отговаря на българските национални интереси и не създава някакви специални привилегии", каза той.

Денков предупреди, че промените трябва да бъдат приети до края на април, за да не се наруши кандидат-студентският процес.

1000 места във висшите учебни заведения за българи от Украйна ще има у нас тази учебна година, като срокът за кандидатстване ще бъде до септември, а при наличие на свободни места и желание от българските ВУЗ-ове - и по дълъг, обяви още Денков.

Мярката е по 103-то правителствено постановление за българите извън страната, което осигурява безплатно обучение и стипендии за българи от историческите общности в чужбина. Общо за тях годишната квота е 2000 души.

“Опитът от миналата година показва, че тази квота, която слагаме за украинците, не би могла да попречи на останалите кандидат-студенти от другите държави, за които се отнася това постановление”, обясни министърът.

Кандидатите от Украйна ще могат да кандидатстват директно, включително онлайн, без да държат тестове. Двойно са увеличени местата за кандидат-студентите за българите от Северна Македония – от 150 на 300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!