МОН наказва дисциплинарно експерт заради грешките в матурата по английски

Абитуриентите остават ощетени в оценките си. Според Клисарова с изпита "няма никакъв проблем"

Александра Маркарян 10 юни 2014 в 16:58 9348 4

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Снимка Сергей Антонов

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Експертката по английски език на Министерството на образованието и науката ще бъде наказана. В момента тече дисциплинарно производство. Това обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на пресконференция днес.

Възможните дисциплинарни наказания за държавните служители, каквато е главен експерт Ирина Васева, са: забележка; порицание; отлагане на повишението в ранг с една година; понижение в по-долен ранг за срок от 6 месеца до 1 година и уволнение.

В теста по английски език бяха допуснати грешки от МОН, които могат да се отразят на оценките на абитуриентите.

За тях сигнализираха родители, които посочиха 6 грешки в петиция до МОН, в която отправяха искане за корекции в шаблона за оценяване на тестовете от матурата.

Грешките бяха във въпроси №5, №6, №23, №25, №26 и №52. Една от тях не можеше да бъде променена, защото се отнасяше до изречение в самия, вече проведен, тест (№52). Останалите пет бяха поправими, защото част от тях се отнасяха да неправилно зададени от МОН верни отговори в шаблона, а при друга част реално имаше повече от един верен отговор.

В резултат на петицията от министерството промениха шаблона и зададоха истинските верни отговори, но само за две от сбърканите задачи - №5 и №6.

Днес ресорният зам.-министър на образованието Атанаска Тенева заяви, че и при трети от спорните въпроси - №23 - е бил постигнат компромис, като и двата реално верни отговора ще се зачитат, а не само даденият от МОН в шаблона.

Тя заяви още, че е получила експертно становище от специалисти от Софийския университет, което потвърждавало, че извън тези три задачи няма грешки.

Реално обаче грешките на МОН вероятно са се отразили на получения брой точки на явилите се.

Попитана за коментар по този проблем министърът на образованието Анелия Клисарова обаче заяви, че "няма никакъв проблем с матурата по английски" и цитира броя шестици и двойки по предмета, вероятно за да покаже, че те са в рамките на нормалното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови