Преображение е, време за годежи и промяна

OFFNews 06 август 2015 в 07:07 10015 0

Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници днес – Преображение Господне. Според народните вярвания на 6 август небето се отваря и всички желания се сбъдват за тези, които видят чудото. 

Празникът се свързва с надежда за промяна на всичко лошо. Вярва се, че природата се преобразява, което трябва да направят и хората. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите страни. Всеки човек пък трябва да си спомни случаите, в които е постъпвал зле, и да стане по-добър.

Днес се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата. Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. 

На много места в страната се правят панаири и пазари, на които се разменят стоки и животни. 

Традициите повеляват на този ден да се правят уговорки за скорошни сватби, за да се роди детето през юни, а невестата да е готова за работа на полето през лятото. 

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Светата Литургия в софийския храм "Преображение Господне" в кв. "Лозенец". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови