Мира Радева: Делът на пушачите спада

OFFNews 13 декември 2013 в 08:43 3842 6

Мира Радева

Снимка БГНЕС

Мира Радева

 

„Мнозинството от хората са за запазване на тази забрана. Последните десет години сме наблюдавали пазара на цигари за наши клиенти. В тях се показва, че в зависимост от различни мерки, включително цената на цигарите, делът на пушачите сред населението над 18 години непрекъснато спада”.

 Това обяви социологът Мира Радева в „Здравей, България” по Нова телевизия в коментар на новината, че парламентът гласува да остане забраната за пушене на закрито на обществените места. 

Делът на пушачите за последните 12 години е спаднал от 46% на 38-39%, посочи социологът. Радева се позова на мащабно таргетирано изследване сред 15 000 пушачи.

 „По-важното е, че пушачите над 40-годишна възраст рязко започват да спадат заради т.нар. „белодробен емфизем”, но сред младите между 18- и 30-годишна възраст те достигат до 50%”, поясни тя.

 „Този закон отвори вратите за корупцията, защото всички знаят, че забраната не се спазва. Очевидно хората не искат и не са готови за този закон. Той се въвежда след години кампании против пушенето, а не от днес за утре”, заяви като защитник на либерализирането на забраната стилистката  Кремена Халваджиян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови