В парламента сравниха пушачите с изнасилвачи

Елица Мартинова Последна промяна на 12 декември 2013 в 11:21 5034 17

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета.

 

Очаквано разгорещен дебат се разрази в пленарната зала, след като в парламента влязоха за разглеждане промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализация на режима за пушене.

По време на обсъжданията депутатите на ГЕРБ бяха поставили на саката си лепенка със знака No smoking.

Особено остри реакации предизвика изказването на д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. Той обяви, че е категорично против промените, защото според него те са ретроградни. Кърджалиев сравни либерализацията на пушенето с мораториума върху земите за чужденци, защото според него и двете стъпки "дискредитират евроатлантическия път на страната".

 Депутатът на ДПС дори сравни пушачите с изнасилвачите и наркоманите. По думите му твърденията, че пушачите са дискриминирани, е съотносимо с твърдението, че изнасилвачите са потискани, защото не могат да "вършат деянията си" в присъствието на други хора.

Кърджалиев е категоричен, че измененията са лобистки и популистки:

"Първата е формалната причина - предизборни обещания от страна на двете партии и настъпилия зимен период. Втората причина е очевидно сериозното давление на бизнеса с користните си цели върху вносителите на тези законопроекти. Трябва да добавим и егоистичните подбуди на зависими от никотина политици, които искат пълен комфорт на тютюнопушачите, респективно на себе си", каза Кърджалиев.

Венцислав Лаков от "Атака" подчерта, че изказването на колегата му от ДПС е достоен за наградата "Георги Кирков". По думите на Лаков, ако всички здравословни аргументи на Кърджалиев бяха истина, половината от депутатите в пленарна зала трябва да измрат в адски мъки, защото са пушачи. Националистът припомни, че държавата дава субсидия на тютюнопроизводителите. Според Лаков, ако пушенето е толкова вредно, страната трябва не да въвежда забрани за ресторантьорите, а да оттегли подкрепата си за производителите на тютюн.

"Аз приемам, че има връзка между здравето и тютюнопушенето, но в случая става дума не за цялостна отмяна на забраната. И двата законопроекта предвиждат пушачите да могат да пушат в заведения, никой не говори за отпадане на забраната в институции, училища. Говорим за това, когато хората седнат на маса, да могат да си запалят цигара. Предстоят празници, помислете за тези хора, които ще седнат на масата, как ще ги оставите да седят навънка и да мръзнат", призова Лаков.

Депутатът на "Коалиция за България" Антон Кутев също разкритикува изказването на Кърджалиев и подчерта, че се чувства засегнат от твърденията, че който подкрепя промените, е лобист.

"Ако това беше темата на разговора - дали да забраним изобщо тютюнопушенето, аз щях да ви подкрепя. Ресторантьорите, които подкрепяме с този закон, не влoшават живота на гражданите - тютюнопушенето и фалирането на ресторантьорите са две коренно различни неща", каза Кутев.

Николай Александров от "Атака"  заяви с ироничен тон, че по логиката на Кърджалиев държавата трябва да забрани свинското месо.

"По същата логика може да ограничим свинското месо. (...) Всеки един гражданин има право на избор дали ще използва или не цигари. По никакъв начин, когато се въведат отделни зали в помещенията за хранене, ние не целим да навредим на някого, но целим и всеки да има правото на избор и да е свободен да го използва. Смятате ли, че чрез забрани трябва да почнем да пазим здравето на хората?", попита Александров.

След като изслуша репликите на колегите си, Кърджалиев излезе отново, за да защити позицията си. Той подчерта, че според него в близко бъдеще тютюнопушенето ще бъде инкриминирано. Според депутата на ДПС паралелът със субсидиите за тютюн е некоректен. По думите му основният аспект, който трябва да се има предвид при разглеждането на тези промени, е въпросът за здравето на хората.

"Общата теза, изказана и в становищата на Лаков и Кутев, че това било спекулативна идея, че, виждате ли, се подменя темата. Не, не се подменя. В малките градове - с население до 20-30-40 хил., когато въведем този режим, смятате ли, че ще има заведение под 70 кв., което ще е за непушачи? Не, няма да има, доказа го практиката през 2010 г., защото насила никой не иска да изпада в ситуация на нелоялно конкуриране. Ето заради това въобще няма подмяна на темата, затова акцентирах върху страничната димна струя. По отношение на репликата на гн Александров за свинското месо искам да кажа, и то към г-жа стенографката, моля да запишете:  "д-р- Кърджалиев махна великодушно с ръка и седна развеселен на мястото си", каза депутатът от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2013 в 17:54

ЦИГАРИТЕ СА ЛАЙНА , А ПУШАЧИТЕ СА ...ЛАЙНАРИ !!!

13.12 2013 в 16:58

Да се нарекът пушачите изнасилвачи е малко пресилено, но че са наркомани, наркомани са, щом не могат да издържат 2-3 часа на закрито без да си пушат смърдящата дрога. Никой не ви забранява да си взимате дозите навън или във собствения си дом.
Подкрепям забраната, тръгнали сме към Европа, който иска да пуши където и когато му е кеф да ходи в Китай, Южна Корея или някой от по-западналите арабски държави!

13.12 2013 в 13:23

не вярвах че тези които ние сме избирали могат да ни наричат "изнасилвачи и наркомани".щом като сме такива да не са посмели повече да искат да гласуваме за тях!! няма да се подадем на евтините им уловки да си търсят друг електорат. ние обиди не забравяме!!

12.12 2013 в 22:13

Ей това се опитвам да обясня на драгите непушачи, ама не, та не - пушенето в заведения се оказа най-големия проблем на KLETA MAJKA BALGARIA... При това съм за това да не се пуши в заведения, ама ще взема да си ревизирам мнението :) Мога ли да те копирам, щото ми писна да им обяснявам с думи прости кои са големите проблеми :) Стигам до три и зациклям, щот продължават да си повтарят, че пушачите имат пъклен план за изтребване от лицето на земята на непушачите :D :D :D

12.12 2013 в 16:04

Господин Александров, след сравнява свинското с цигарите, защо просто не мине на свинско? Да муа вратни пържоли, вместо да трови въздуха.

12.12 2013 в 15:16

Мъка. Мъкаа.

12.12 2013 в 13:45

Еми ходи си, кой те спира.

12.12 2013 в 13:34

Първо - понеже пушачите не искате да седнете с тях в помещенията за непушачи. Един пушач да има в компанията - обикновено с него се съобразяват, винаги е било така. Второ - понеже в немалка част от заведенията има само или основно части за пушачи. Нищо общо нямат личните автомобили. Виж, че трябва по-строги мерки за контрол над това, което излиза през ауспуха - трябват, но защо ли си мисля, че масата народ, скачащи срещу забраната за пушене, ще са същите, които ще скочат и срещу такъв... даже имаме пример с наскорошното вдигане на данъка на стари коли...

12.12 2013 в 13:19

с 5 лв. допълнително на месец в пенсията и това темане към олигарсите ,за сметка на здравето на нацията БСП показа ,че морал е мръсна дума за тях.и вижте кого изтапанчиха да защищава идеята.познавам го лично и не искам да го удостояван с честта да го презирам..моля се всеки ден Господ да е благосклонен към детенцето му .то е НЕВИННО.

12.12 2013 в 13:16

Браво браво :D