Министър Вълчев: Провеждането на изпитите е по-безопасно от ходене до магазина

OFFNews Последна промяна на 06 май 2020 в 09:57 1569 0

Снимка Министерски съвет

Красимир Вълчев

Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. Това увери министърът Красимир Вълчев в предаването „Здравей, България” по повод притеснения на родители относно провеждането на НВО и матурите след 7-и и 12-и клас.

За учениците няма да се осигуряват маски, но училищата са се подготвили с такива за преподавателите.

„Те са го направили до голяма степен още през март, преди да се вземе решение за извънредното положение. Училищата са по-безопасни от това да отидеш до магазина”, коментира министър Вълчев.

По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита. Квесторите ще са по един в стая. Обмисля се за тях да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. 

На ученици под карантира ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай, за тях изпитът може да се отложи.

Една от причините изпитите да не бъдат отложени за по-късно е, че част от учениците кандидатстват в чужбина.

Отлагат се обаче абитуриентските балове. "Може би юни-юли-август, все ще имат време да се съберат”, каза министърът.

Той коментира и ситуацията с детските градини. Възможно е те да отворят през май, но за много кратко време, обясни Вълчев. Обсъждат се различни варианти. „Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати”, коментира Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови