Минеков обвини кмета на Пловдив от ГЕРБ за съборения тютюнев склад

Сградата била на известни производители на ракия, близки до ГЕРБ. Бях предупреден, че имат 11 медийни сайта, заяви министърът на културата

OFFNews 04 септември 2022 в 12:57 7150 8

проф. Минеков

Снимка БГНЕС

Проф. Велислав Минеков.

"Държавата капитулира пред собствениците. Нашето културно-историческо наследство не струва и стотинка, когато насреща ви застанат олигарси и техните кметове." Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по повод събарянето на поредния тютюнев склад в Пловдив.

"Още миналата година кметът на Пловдив (б. ред. - Здравко Димитров, ГЕРБ) е дал разрешение за т.нар. безопасност и здраве поръчка, която означава, че той разрешава срутването на сградата", посочи министърът

Минеков изрази предположение, че след като в предишен период сградата от Тютюневите складове в Пловдив "не е била докосната", е трябвало да се случи така, че точно в периода, когато той е служебен министър, тя да бъде съборена.

"Явно, че целта е била не само това да се случи, но това да бъде и един жест, насочен към служебното правителство. Бях предупреден, че собствениците разполагат с 11 медийни сайта, които обработват мнението в Пловдив, а отчасти и в София, което беше нещо и като закана", каза известният скулптор.

Проф. Минеков цитира разследване на "Биволъ", според което съборената сграда е собственост на "едни известни производители на ракия, които са били твърде близко до партия ГЕРБ".

"Воювам с действащия Закон за културно наследство от 2009 г.", изтъкна Велислав Минеков.

По думите му, ако някои от досега направените предложения за промени в закона са влезли в Народното събрание, "това нямаше да се случи".

"На този закон основният му сакатлък е по отношение на недвижимото културно наследство", категоричен е служебният министър на културата.

Според него побеждава "добрият капитал" и "новата ни буржоазия".

"Те побеждават, защото правят така, че в Народното събрание да няма решения, които са насочени срещу тях. На това се дължи този куц закон. На това се дължи огромната, странна колекция на Васил Божков. Всичките тези палежи, които не бяха само в Пловдив. Зад тези палежи стоят бизнес интереси", категоричен е Минеков.

Според него никой от политиците не гледа сериозно към Министерството на културата и към този закон.

"Това е бедата. Поради този закон съществуват безобразия, които са неизмерими. Едно от тях е иманярството. България по данни на Европол всяка година изнася между 60 000 и 90 000 обекта, наречени културна ценност. Имаме и велики колекционери, които използват този закон по най-неправилния начин", каза още Велислав Минеков.

Министърът на културата посочи, че през последните месеци е бил "изключително тих, обладан от надежди и доверчив", но със сформирането на новия парламент няма да бъде такъв - ще бъде "изключително неприятен и агресивен", защото "явно не става с добрина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

7

8LCHQ997B0oOvWE

04.09 2022 в 17:36

Язък за културното наследство.Защо се реве за тези съборетини?Нали виждаме на какво приличат.Не и на културно наследство.Разиграва се поредния цирк.

1810

6

Maxim

04.09 2022 в 16:28

Минеков го харесвам, но какво прави в правителство съставено от льотчика. Не разбра ли, че неговото министерство е 9-та дупка на кавала, други са приоритетни на Гълъба, като на енергетиката, на финансите, на икономиката и т.н. Вижте как бързо обръщат политиката на БГ, дори и служебни.

10212

5

Човека

04.09 2022 в 14:40

Нощо ново под слънцето. Беззаконието герб ръка за ръка с прокуратурата през вековете.

1000

4

Дечко

04.09 2022 в 14:23

ама световен заговор ли има срещу минеков? за един приятел питам...

5827

3

pisnamiotmutri

04.09 2022 в 14:14

Приказки, приказки, приказки.

12073

2

IvanofRumen

04.09 2022 в 13:48

За това е създадена сикаджийската партия, за кражби, рекет, за незаконно забогатяване на шепа мутри за сметка на целия народ.

-1495

1

zuIjin

04.09 2022 в 13:31

То Димитров няма даже да се кандидатира за следващ мандат. Този град е намял по -некадърен кмет.