Метрото на Хладилника тръгва в 14 часа, променят маршрута на автобусите

Железницата с нови табели, съобразени с навиците на столичани

OFFNews 20 юли 2016 в 10:00 7909 3

Снимка Спаси София

От 14.00 часа днес тръгва линия 2 на метрото, което ще се движи до метростанция „Витоша“, разположена на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“.

От днес се променят и маршрутите на автобусите, които обслужват района заради пускането на метрото.
Удължава се маршрута на автобусна линия № 65: От кв. „Манастирски ливади“, по ул. „Луи Айер“, наляво по ул. „Тодор Каблешков“, надясно по ул. „Костенски водопад“, надясно по бул. „Гоце Делчев“, по ул. „Хенрих Ибсен“ и по ул. „Сребърна“ до Зоопарка- двупосочно. Закрива се спирка с код 2655 „кв. Хладилника“ на бул. „Черни връх“ при ул. „Орел“ за автобусни линии № 88, 98 и 120.

Възстановява се маршрутът на автобусна линия № 98 от кметство „Железница“ до Зоопарка.

Спирките по бул. “Черни връх”, ул. “Сребърна” и ул. “Хенрик Ибсен” се преименуват на “Метростанция Витоша”.

Табелите с номера

Освен чисто новата станция сфиянци ще могат да разчитат и на изцяло нов визуален стандарт за транспортна информация, който е разработен от неправителствената организация „Спаси София“ в съдействие с Метрополитена.

Целта на новите табели е метрото да стане още по-разбираемо, достъпно и удобно за всички пътници.

От организацията заявяват, че желанието им е било да поставят хората в центъра на този нов стандарт и затова дълго време са проучвали нуждите и навиците на пътниците. Изработването е отнело повече от година, а от „Спаси София“ се надяват новите табели да бъдат повод за гордост за софиянци.

“Стремейки се да направим оригинален продукт на световно ниво, с който ще може всички да се гордеем, подробно проучихме най-добрите и успешни европейски и световни практики.”, обясняват от организацията.

Сред новостите, които за първи път се въвеждат в България, е номерирането на изходите и входовете на метрото. По този начин на пътниците ще им бъде много по-лесно и удобно да се ориентират, запомняйки само една цифра, вместо дълги и сложни имена на улици. Въвеждат се и нови, международно разпознаваеми символи и елементи, които указват връзките на метростанцията с околното пространство и близките значими обекти, помагайки на софиянци по-лесно да планират своите пътувания.

Интересна подробност е, че стандартът е разработен в съответствие с Манифеста за българската кирилица. По този повод от организацията са заложили на прости, изчистени и модерни дизайнерски форми.

Цялата информация е двуезична, на български и английски език. За да се избегнат неточни преводи, от „Спаси София“ са се консултирали с транспортни специалисти от Лондон и Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12342

3

tarbuh

20.07 2016 в 11:17

Руслане, не че нещо, ама точно "This train will terminate here" казват на последните станции в Лондон

21668

1

Руслан

20.07 2016 в 10:24

Цялата информация е двуезична, на български и английски език. За да се избегнат неточни преводи, от „Спаси София“ са се консултирали с транспортни специалисти от Лондон и Ню Йорк.

Браво.
С просто око се виждат блестящите резултати от тази колаборация.
Обеля - Obelya, Витоша - Vitosha, The trains terminate here.
 
X

Да помогнем на украинските деца!