Медицински сестри протестираха за достойни заплати, Ананиев обеща увеличение до 20 дни (снимки)

OFFNews 01 март 2019 в 16:00 3729 0

Медицински сестри от цялата страна протестираха за достойно заплащане и по-добри условия на труд. 

Около 200 души се събраха пред сградата на здравното министерство. Те настояха всички специалисти по здравни грижи в страната да получават еднаква основна заплата, която да е в размер на две минимални заплати, допълнителните възнаграждения да са с регламентирани правила и размерът да зависи от натовареността, почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане в спешно отделение и отделение за анестезиология и интензивно лечение. 

Медицинските сестри коментираха, че ако има увеличение на заплатите, ще могат да си позволят да работят само на едно място и да им остава време за почивка и за развитие. 

Те издигнаха плакати с надписи "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи за вас", "Без нас няма здравеопазване", "Заедно сме силни", "Да спасим милосърдието" и други. 

По време на протеста се чуха призиви министър Кирил Ананиев да слезе при демонстрантите, други пък настояха, че вече им е омръзнало от диалози, които не водят до нищо. Чуха се викове "Оставка" и "Мафия". 

Демонстрантите посочиха, че се опасяват, че отпуснатите за увеличение на заплатите 30 млн. лева всъщност няма да стигнат до тях. 

На протеста дойде и председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Гневът на протестиращите обаче се насочи и към нея. 

Медицинските сестри обвиниха Асоциацията и съсловните организации като цяло, че не са направили нищо, с което да променят положението им. Те попитаха защо плащат членски внос всеки месец, след като не получават нищо насреща. Те посочиха още, че съсловните организации са тези, които трябва да поведат техния протест.

Василева пък настоя, че организацията работи за подобряване на условията на работа на специалистите по здравни грижи.

Няколко медицински сестри се съгласиха да се срещнат с Ананиев, който обеща да следи стриктно за какво отиват отпуснатите за общинските и областните болници 30 млн. лева и да се срещне с директорите на лечебните заведения. 

"Връчихме подписката и нашите искания на министъра. Дадохме си срок от 20 дни, в които да се разпределят парите, отпуснати преди няколко дни, за да достигнат до болниците. През това време ще се види в крайна сметка, докъде биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти и след което отново ще се проведат разговори", обясни главната медицинска сестра от болницата в Девин Дияна Чаушева след срещата с министъра. 

Тя подчерта, че медицинските сестри ще изчакат поставения срок, но нямат намерение да се отказват. 

"Ще намерим и други форми на протест, до постигане на резултата", категорична беше тя.

Много от медицинските сестри, които са на работа и не са успели да се включат в протеста, са си сложили сини ленти в знак на подкрепа. 

Протести се проведоха още във Варна, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Ямбол, Благоевград, Дупница и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews