Мъжът, платил 500 лева за 3 пържоли, ще търси правата си в съда след заплахата от сдруженията на заведенията

OFFNews 25 юли 2023 в 11:25 7553 0

Снимка бТВ

Мъжът, който преди няколко дни плати 490 лева за три пържоли във варненски ресторант, е готов да заведе дело и да търси правата си в съда. Това обяви самият той пред бТВ

След като публикува видеоклип със сметка от 650 лева, от които 490 лева за три пържоли "рибай", Комисията за защита на потребителите влезе на проверка в заведението. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние.

Оказа се, че цената е формирана незаконно, защото е обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Стана ясно и че е незаконно теглото на стоките да се измерва в суров вид.

Ден след проверката от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) публикуваха позиция, в която обявиха, че мъжът, разгласил цената на пържолите, ще бъде съден. Последва реакция на министъра на туризма Зарица Динкова, която заяви, че трудно би защитила данъчните придобивки за ресторантьорите с това отношение към клиентите им. 

След думите ѝ от БАЗ поискаха оставката на Динкова, защото е "обявила открита война" на бизнеса. Отговорът на министъра бе светкавичен: "Аз не съм министър на ресторантьорите, а съм министър на потребителите", каза тя. 

Сега мъжът, платил 490 лева за 1400 кг пържоли, но в суров вид, обясни е учуден и обиден от намеренията на ресторантьорите да го съдят, защото не е имал лоши намерения.

"Не съм направил нищо на заведението - нещо да счупя или да не съм платил сметки, да съм обиждал. Просто ми стана интересно - защо трябваше да плащам тази сметка да плащам. Не очаквах такава голяма сума да е", казва мъжът.

Пламен е от село Беломорци, община Омуртаг. Работи в Нидерландия и казва, че винаги е обичал да се храни в хубави заведения.

"Винаги обичам да ям сред лукс, на всякакви ресторанти съм бил, но такова нещо не съм срещал – за три пържоли 490 лева", споделя мъжът.

След видеото от ресторанта Пламен казва, че е станал известен. 

"Всеки иска да се снима с мен, казват ми Пържолата. И малки, и големи деца идват. За десет дни отидохме до Слънчев бряг, за да си починем, но не стана. Всеки един говори за това, навсякъде", допълва мъжът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика