По съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще.
Това става ясно от позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ), изпратена до медиите, след като Комисията за защита на потребителите започна проверка в ресторант, в който клиент плати 490 лева за три пържоли.
Преди няколко дни мъж публикува видео в социалните мрежи, от което става ясно, че трябва да плати сумата за три пържоли във варненски ресторант. Причината е, че цената е обявена за 100 г (по 35 лева), както и че цената е за 1400 г месо, измерено в суров вид. От КЗП обявиха, че е нарушение да се обявява цена за грамаж, а не за порция, както и че цената е трябвало да бъде калкулирана след обработката на месото.
Сега от СБЗ и БАЗ настояват за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна. "Настояваме за извинение от директора на КЗП за твърденията, споделени в национален ефир, уронващи престижа на целия бранш", пишат оттам.
Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения във Варна.
Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас. Затова те обяснят защо някои видове храни в менютата на ресторантите се предлагат на тегло от 100 г.
"Висококачествените стекове, а не обикновените пържоли, и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 г в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач", обясняват още те.
"Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да се премахне подобен тип скъпа храна от менютата си, или да се изчисли среден грамаж и да се залага в менютата на съответната крайна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто", заявяват ресторантьорите.
Според тях е "недопустимо държавна институция да упражнява груба намеса" в бизнес практиките, без да има представа от тънкостите в занаята.
В ресторанта, срещу който в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30 кг висококачествени и скъпи стекове, посочват те.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
-529
24
24.07 2023 в 15:27
Българските ресторантьори са свикнали да наглеят от времето на "Балкантурист"!
Наскоро във видния столичен ресторант "Гъше пЕро" ни севрираха два коктейла - "Маргарита" и "Космополитън", като сервитьорката чистосърдечно си призна, че са приготвени с текила и водка от прочутата/прословута марка "Савой", беше се получило прекрасно лекарство против мазоли!
След това пак ми се наложи да посетя заведението, пак си поръчах "Космополитън", но марката водка я определих аз, като си я платих отделно, разбира се...
900
23
23.07 2023 в 10:47
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
-335
22
23.07 2023 в 07:56
-811
21
22.07 2023 в 23:25
пример : както няма огранизация, която представлява румен драганов, така няма и сдружение.
1000
20
22.07 2023 в 22:46
1855
19
22.07 2023 в 22:27
-1885
18
22.07 2023 в 21:35
1000
17
22.07 2023 в 21:29
890
16
22.07 2023 в 20:52
9352
15
22.07 2023 в 20:22
Последни коментари
Коледна проповед: Папа Франциск забрани на служителите на Ватикана да клюкарстват
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан: Преминаваме от военно време към ера на мир