Практиката ресторанти да обявяват цени на грамаж вместо на порция е незаконна, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод популярно в социалните мрежи видео, в което семейство получило във варненски ресторант сметка от 650 лева.
По-голямата част от сметката е за три пържоли "рибай", които им стрували 490 лева. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката.
Това е честа практика - ресторанти редовно обявяват на грамаж цените на по-скъпи месни ястия и риба.
Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, пред bTV.
"Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.
По думите му изключение може да се направи в редки случаи - например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента.
От управата на ресторанта коментираха пред Нова тв, че клиентът е бил предварително информиран как ще бъде таксуван.
Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
1000
10
25.07 2023 в 19:22
Твой океан
22258
9
22.07 2023 в 15:57
така е, ако има нормална конкуренция, и работещ контрол за хигиена и срокове на годност. Също и работещ пазар с конкуренция.
2550
8
22.07 2023 в 13:48
Въпреки това в световен мащаб масовата практика е застоялата стока да си намалява цената, а не да си я увеличава. Особено ако е храна. Замразените картофи ли са по-скъпи или пресните/домашните? Когато наближи изтичането на срока на годност на някоя партида какво се прави? Пуска се на промоция, нали?
Даже и замразените храни имат предел на съхранение. Не са вечни. И колкото повече се съхранява, вкусовите им качества толкова повече намаляват. Това по никакъв начин (освен при подвеждане на клиента) не води до увеличаване на цената.
22258
7
22.07 2023 в 12:19
По Европа, където са измислени и гурмето и лукса, в менютата пише от колко до колко излизат пържолите или има по няколко категории пържоли с различни цени. В някой случай размера е разликата в друг качеството на месото.
За замразеното месо - цената се вдига заради тока похарчен. Ако не искаш да ядеш замразено Wagyu си купи крава.
Най-добрите ресторанти си имат договори за доставка и няма дълго застояване по фризери.
Някой меса пък трябва да минат през фризер като процес на подготовка.
А българския ресторантьор, че има порочни практики на маркетинга си, туй да не е месарница - дай 450 грама месо!? Да си мерят порциите средно и да си поемат отговорността.
Определено капан за клиенти е тази практика със цените на грам.
1000
6
22.07 2023 в 10:31
В Закона за туризма не е изрично упоменато подобно нещо.
205
5
22.07 2023 в 07:51
2550
4
21.07 2023 в 13:50
Пресни ли са или замразени? И от колко време са замразени?
Обясняваш ми, че някакво много скъпо месо, но си го държал няколко години във фризера. Е то вече не е толкова скъпо.
12278
3
21.07 2023 в 13:30
12278
2
21.07 2023 в 13:23
Ти можеш ли да четеш ? става дума за живи непочистени риби , при които договорката е за точно определена риба от аквариума!
Като идеш да ядеш пържола , как разбираш дали парите които си носиш ще стигнат ?
Ресторантите трябва да си поемат разликата и цените обявени да покриват над средния грамаж.
даже в магазинчето като ти режат сирене и ако е над това което си поискал могат да ти го намалят / отрежат ново парче.
Купувача може да си има бюджет и да знае колко иска да похарчи , с везна ли ще му сервират? Като са му писали 18х100 грама, някой измерил ли е пред него? на 100 грама ли закръглят? нагоре или надолу ? тази практика е много изгодна за тарикати ресторантьори защото могат да си пробутват номерата лесно.
Всичко това е принципен въпрос.
1864
1
21.07 2023 в 13:01
И в крайна сметка Ганю трябва да свикне, че лукса струва скъпо и така е навсякъде!
Последни коментари
''Най-доброто предстои!''. Пеевски сменя устава на ДПС в НДК (видео, снимки)
Депутатите ще разгледат Бюджет 2025 на 7 януари
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
Коледна проповед: Папа Франциск забрани на служителите на Ватикана да клюкарстват