Практиката ресторанти да обявяват цени на грамаж вместо на порция е незаконна, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод популярно в социалните мрежи видео, в което семейство получило във варненски ресторант сметка от 650 лева.
По-голямата част от сметката е за три пържоли "рибай", които им стрували 490 лева. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката.
Това е честа практика - ресторанти редовно обявяват на грамаж цените на по-скъпи месни ястия и риба.
Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, пред bTV.
"Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.
По думите му изключение може да се направи в редки случаи - например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента.
От управата на ресторанта коментираха пред Нова тв, че клиентът е бил предварително информиран как ще бъде таксуван.
Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
1000
10
25.07 2023 в 19:22
Твой океан
22558
9
22.07 2023 в 15:57
така е, ако има нормална конкуренция, и работещ контрол за хигиена и срокове на годност. Също и работещ пазар с конкуренция.
2550
8
22.07 2023 в 13:48
Въпреки това в световен мащаб масовата практика е застоялата стока да си намалява цената, а не да си я увеличава. Особено ако е храна. Замразените картофи ли са по-скъпи или пресните/домашните? Когато наближи изтичането на срока на годност на някоя партида какво се прави? Пуска се на промоция, нали?
Даже и замразените храни имат предел на съхранение. Не са вечни. И колкото повече се съхранява, вкусовите им качества толкова повече намаляват. Това по никакъв начин (освен при подвеждане на клиента) не води до увеличаване на цената.
22558
7
22.07 2023 в 12:19
По Европа, където са измислени и гурмето и лукса, в менютата пише от колко до колко излизат пържолите или има по няколко категории пържоли с различни цени. В някой случай размера е разликата в друг качеството на месото.
За замразеното месо - цената се вдига заради тока похарчен. Ако не искаш да ядеш замразено Wagyu си купи крава.
Най-добрите ресторанти си имат договори за доставка и няма дълго застояване по фризери.
Някой меса пък трябва да минат през фризер като процес на подготовка.
А българския ресторантьор, че има порочни практики на маркетинга си, туй да не е месарница - дай 450 грама месо!? Да си мерят порциите средно и да си поемат отговорността.
Определено капан за клиенти е тази практика със цените на грам.
1000
6
22.07 2023 в 10:31
В Закона за туризма не е изрично упоменато подобно нещо.
205
5
22.07 2023 в 07:51
2550
4
21.07 2023 в 13:50
Пресни ли са или замразени? И от колко време са замразени?
Обясняваш ми, че някакво много скъпо месо, но си го държал няколко години във фризера. Е то вече не е толкова скъпо.
12278
3
21.07 2023 в 13:30
12278
2
21.07 2023 в 13:23
Ти можеш ли да четеш ? става дума за живи непочистени риби , при които договорката е за точно определена риба от аквариума!
Като идеш да ядеш пържола , как разбираш дали парите които си носиш ще стигнат ?
Ресторантите трябва да си поемат разликата и цените обявени да покриват над средния грамаж.
даже в магазинчето като ти режат сирене и ако е над това което си поискал могат да ти го намалят / отрежат ново парче.
Купувача може да си има бюджет и да знае колко иска да похарчи , с везна ли ще му сервират? Като са му писали 18х100 грама, някой измерил ли е пред него? на 100 грама ли закръглят? нагоре или надолу ? тази практика е много изгодна за тарикати ресторантьори защото могат да си пробутват номерата лесно.
Всичко това е принципен въпрос.
1864
1
21.07 2023 в 13:01
И в крайна сметка Ганю трябва да свикне, че лукса струва скъпо и така е навсякъде!
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
САЩ повдигнаха обвинение на индийски милиардер за подкупи на стойност 265 млн. долара