КЗП за скъпите пържоли: Ресторантите не могат да обявяват цени на грамаж

OFFNews 21 юли 2023 в 12:35 14650 10

Сметката от ресторанта

Снимка Стопкадър

Сметката от ресторанта

Практиката ресторанти да обявяват цени на грамаж вместо на порция е незаконна, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод популярно в социалните мрежи видео, в което семейство получило във варненски ресторант сметка от 650 лева.

По-голямата част от сметката е за три пържоли "рибай", които им стрували 490 лева. В менюто била обявена цена от 35 лева, но за 100 грама. Трите стека излезли общо 1400 г в сурово състояние, пояснява във видеото сервитьорката.

Това е честа практика - ресторанти редовно обявяват на грамаж цените на по-скъпи месни ястия и риба. 

Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, пред bTV.

"Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Арсенов.

По думите му изключение може да се направи в редки случаи - например за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да избере коя иска да му сготвят, като това е въпрос на индивидуална оферта към клиента.

От управата на ресторанта коментираха пред Нова тв, че клиентът е бил предварително информиран как ще бъде таксуван.

Шеф-готвачи също се включиха с коментари, че цената на качествени стекове не бива да изненадва.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    10

    Димитър Крумов

    25.07 2023 в 19:22

    Скъпи creep, краката ми са омекнали и имам недостиг на въздух. Много ми липсваш и искам да те видя. Непрекъснато гледам снимката ти с шамана.
    Твой океан

    22258

    9

    dolivo

    22.07 2023 в 15:57

    alfakentavur,

    така е, ако има нормална конкуренция, и работещ контрол за хигиена и срокове на годност. Също и работещ пазар с конкуренция.

    2550

    8

    alfakentavur

    22.07 2023 в 13:48

    Всяка застояла стока води до допълнителни разходи за търговеца. Ток, повече или по-малко, складови помещения (ако е по-голямо количество), охрана, климатизация или поне вентилация. И т.н.
    Въпреки това в световен мащаб масовата практика е застоялата стока да си намалява цената, а не да си я увеличава. Особено ако е храна. Замразените картофи ли са по-скъпи или пресните/домашните? Когато наближи изтичането на срока на годност на някоя партида какво се прави? Пуска се на промоция, нали?
    Даже и замразените храни имат предел на съхранение. Не са вечни. И колкото повече се съхранява, вкусовите им качества толкова повече намаляват. Това по никакъв начин (освен при подвеждане на клиента) не води до увеличаване на цената.

    22258

    7

    dolivo

    22.07 2023 в 12:19

    Гавра с клиента, крият практика на консумация преди договорката за стойността, която е в менюто

    По Европа, където са измислени и гурмето и лукса, в менютата пише от колко до колко излизат пържолите или има по няколко категории пържоли с различни цени. В някой случай размера е разликата в друг качеството на месото.

    За замразеното месо - цената се вдига заради тока похарчен. Ако не искаш да ядеш замразено Wagyu си купи крава.

    Най-добрите ресторанти си имат договори за доставка и няма дълго застояване по фризери.

    Някой меса пък трябва да минат през фризер като процес на подготовка.

    А българския ресторантьор, че има порочни практики на маркетинга си, туй да не е месарница - дай 450 грама месо!? Да си мерят порциите средно и да си поемат отговорността.

    Определено капан за клиенти е тази практика със цените на грам.


    1000

    6

    johnson

    22.07 2023 в 10:31

    Всъщност някой знае ли точно по кой закон тази практика е незаконна, както твърдят от КЗП? Не ме разбирайте погрешно, аз съм твърдо против, просто когато казваме, че нещо е незаконно то наистина трябва да е.

    В Закона за туризма не е изрично упоменато подобно нещо.

    205

    5

    REXX

    22.07 2023 в 07:51

    Много ми беше интересна реакцията на разни помияри , които невероятно защо в последните години наричаме шефове вместо готвачи. Същите донесоха от 10 кладенеца вода само и само да оправдаят тая невероятно нагла гавра с клиента и с префърцунено запушен нос да ни обявят за простаци , които не разбират тънкостите на висшата кухня и невероятните прелести на някаква си изключително специална мръвка, която поради цената си най-вероятно е седяла във фризера с месеци.

    2550

    4

    alfakentavur

    21.07 2023 в 13:50

    И още един проблем. Пържоли с такава цена не се поръчват всеки ден дори на морето. Кой знае дали и всеки месец.
    Пресни ли са или замразени? И от колко време са замразени?
    Обясняваш ми, че някакво много скъпо месо, но си го държал няколко години във фризера. Е то вече не е толкова скъпо.

    12278

    3

    Bai Tanas

    21.07 2023 в 13:30

    и още: - Задължение на ресторантите е да си правят порциите еднакви. ако не могат - да назначат по-добри готвачи. Ако и това не могат- да си вдигнат цените за да покриват загубите от некадърни готвачи. Ако и това не могат - явно е време да закриват.

    12278

    2

    Bai Tanas

    21.07 2023 в 13:23

    Kilca,
    Ти можеш ли да четеш ? става дума за живи непочистени риби , при които договорката е за точно определена риба от аквариума!

    Като идеш да ядеш пържола , как разбираш дали парите които си носиш ще стигнат ?

    Ресторантите трябва да си поемат разликата и цените обявени да покриват над средния грамаж.

    даже в магазинчето като ти режат сирене и ако е над това което си поискал могат да ти го намалят / отрежат ново парче.

    Купувача може да си има бюджет и да знае колко иска да похарчи , с везна ли ще му сервират? Като са му писали 18х100 грама, някой измерил ли е пред него? на 100 грама ли закръглят? нагоре или надолу ? тази практика е много изгодна за тарикати ресторантьори защото могат да си пробутват номерата лесно.

    Всичко това е принципен въпрос.

    1864

    1

    Kilca

    21.07 2023 в 13:01

    Може да се направи “изключение”? В кои случаи? За кои екзотични риби и колко скъпи? Видовете и цените описани ли са в закона? Храните винаги се мерят в сурово състояние! Никой не може да направи пържола 250 гр опечена, защото няма как да знае колко ще олекне при готвенето. За ориза е обратното.
    И в крайна сметка Ганю трябва да свикне, че лукса струва скъпо и така е навсякъде!