Линда и Фреди са спасени: над 100 хил. лева събрани за семейството, чийто дом изгоря

Александра Маркарян 30 декември 2020 в 12:47 4408 0

Помните ли Линда и Фреди? Семейството християни, избягали от Ирак преди 26 години, чийто дом изгаря до основи 10-ина дни преди края на и без това трудната 2020-а?

На 19 декември, докато Линда приготвя коледни сладки с дъщеря си и внучето, късо съединение запалва пожар в дома им в село Богьовци. Имат време само да избягат. Покривът се срутва. Всичко е изпепелено: документи, пари, телефони, дрехи, обувки, компютри, телевизори, мебели, коледните подаръци под елхата за внучетата. Линда Ауанис - основателка на Съвета на жените бежанки, и Фреди Бенямин, който приготвя вкусни ястия в ресторанта си Ашурбанипал, близо до Женския пазар в София - остават с дрехите на гърба си и в шок.

Новините са от лоши по-лоши, но идва светлина в тунела. На помощ се отзовава "Мулти Култи Колектив" - неправителствена организация, която работи с Линда и Фреди от години. Тя започва кампания за набиране на средства във Фейсбук чрез закупуване на ваучери за храна от Ашурбанипал и дарения. Откликват много хора и само 20-ина дни след нещастието са събрани над 100 хил. лева, съобщава Дарик радио.

"Бяхме вкъщи в събота. Беше дошла дъщеря ми с внуците. Бяхме започнали да подготвяме сладкишите. Аз гледах малката, тя готвеше - припомня си Линда случилото се на 19 декември. - Изведнъж контактите в хола спряха. Отидох да видя бушона, за да го оправя, но не ставаше. Бяхме в таванска стая. Не знаехме, че е запален огън. Започнах да търся електротехник. Изведнъж чухме пукане в таванската стая и когато отворихме капака, огънят беше навсякъде, тя беше дървена. Успяхме единствено да излезем с летните дрехи навън - готвехме, фурната работеше, беше ни топло. Видяхме огъня стигнал почти до небето от таванската стая.

Благодаря на Бога, че излязохме, иначе всички щяхме да сме загинали. Господ много ни обича и ни накара да видим по-рано, но е тежко, когато видиш трудът ти за 3 години да си отива. Бях много щастлива в тази къща. Отиде всичко за няколко часа."

Фреди звъни на приятелите си от "Мулти Култи". Оттам се мобилизират и за 30 минути кампанията започва.

"След като Фреди се свърза с нас, веднага се мобилизирахме да направим нещо, най-малкото да създадем публична кампания, чрез която всеки, който желае, да ги подкрепи - разказва Бистра Иванова от "Мулти Култи". - Това семейство е помагало страшно много през годините както на други бежанци, така и на българи. Те са много активни в благотворителността, в даренията, в църквата.

Като хора, които много са помагали на другите, им беше много трудно да приемат помощ, така че ни отне малко усилия да ги навием да направим такава кампания. Тяхното условие беше: не искат дарения, а искат сами да си изкарат парите. Тъй като имат ресторант в центъра на София, заедно решихме да предлагаме ваучери за ресторанта, които да могат да се ползват през цялата 2021 година. Тоест сега да получат по-голяма сума пари, с която да покрият най-спешните си нужди, но след това да имат работа през цялата година, тъй като COVID остави малкия им ресторант почти без работа.

Публикувахме във Фейсбук една спонтанна кампания и наблюдавахме какво се случва."

Реакцията е невероятна. Противно на всички изследвания, които сочат българите като една от най-нетолерантните и ксенофобски нации, откликват толкова много хора! Към 29 декември са събрани 102 хил. лева в подкрепа на семейството. Тази подкрепа пристига от целия свят, от българи и чужденци.

Холандец например пише: "Здравейте, живях преди две години в България и много обичах да ходя в ресторанта на Фреди. Вече съм в Холандия, но искам да ги подкрепя, защото имам много добри спомени от тях".

А Бистра събира насърченията, които пристигат във файл, кръстен "Добри думи". Събрала е вече около 20 страници.

"Събрала съм файл с около 20 страници, който съм кръстила "Добри думи". В него събирам добрите думи, които хората пишат за тях, за да мога накрая да го разпечатам и да им го дам като един от първите семейни спомени в бъдещия им нов дом. (...) Фреди и Линда са много духовни хора, за тях парите не са най-важното, много по-важно е да бъдеш подкрепен в труден момент. Най-малко 10 човека предложиха жилище или свободна стая", разказва Бистра.

Хората от селото пък се организират и помагат да се почисти след пожара.

А семейството трудно намира думи, за да благодари.

"Нямам думи. Самата подкрепа, че толкова хора ни обичат - това ни липсваше, когато напуснахме страната и роднините си. Господ ни даде стократно приятели и познати да ни обичат. Не знам как да изразя благодарността и уважението си. За мен е огромно щастие да има такива хора", казва Линда и преразказва думите на Фреди: "Не искам да чувам, че българите не са добри хора. Бедни и богати идват и ни подкрепят".

Кампанията за Линда и Фреди не е приключила. Желаещите да си купят ваучери все още могат да го направят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!