Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия утре

OFFNews 30 януари 2018 в 17:40 4799 1

Снимка Сергей Антонов

Кадър от протестите днес

Двете лъвчета Терез и Масут, които бяха родени в зоокъта в Разград, ще бъдат транспортирани в спасителен център в Холандия.

Търсехме законово решение с възможно най-добрите грижи за двете лъвчета, обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той добави, че това решение е взето заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Утре лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия, съобщи д-р Дамян Илиев.

Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата, каза той и допълни, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.

Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение, каза още д-р Илиев.

Днес в София се проведе и голям протест, на който стотици граждани изразиха мнението си, че лъвчетата Терез и Масуд трябва да бъдат настанени в център в Холандия. 

На демонстрацията пред Министерски съвет се яви и министър Нено Димов, който бе посрещнат с възгласи "Оставка" и "Мафия". На протеста той обясни, че ръцете му са вързани и чисто законово няма лостове, с които да промени ситуацията.

Преди началото на протеста пък от "Четири лапи" заявиха, че са получили изричното обещание на премиера Борисов той да се заеме лично с казуса и да го реши. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови