Съдбата на Масуд и Терез е в ръцете на Бойко Борисов (протестът в снимки)

Николаос Цитиридис 30 януари 2018 в 16:02 3742 0

Стотици граждани, подкрепени от екозащитни организации, отново излязоха на протест днес в София с искане лъвчетата Масуд и Терез да бъдат преместени в спасителен център в Холандия. Тяхното желание обаче може и да не бъде изпълнено, макар за това да имаше обещание от министъра на околната среда Нено Димов. В същото време днес премиерът Борисов се е срещнал с представители на "Четири лапи" и "Дивите животни", като им е обещал лично да се заеме с казуса и да реши проблема. 

Самият Нено Димов се яви пред протестиращите, което единствено ги раздразни. Неговите думи не бяха чути от всички, а възгласите "Оставка" и "Мафия" огласиха площада пред партийния дом в центъра на столицата. 

Обявен с начален час 12, протестът започна да се събира по-рано. Малко преди 12:30 часа при протестиращите дойде министърът, а пред медиите той разговаря с Явор Гечев от "Четири лапи". Димов каза, че към момента ръцете му са вързани от закона и трябва да бъде разделена емоцията от спазването на правилата. С две думи - Терез и Масуд ще останат у нас поне засега, като това не е окончателно решение. 

До новото недоволство се стигна, след като от общинския съвет в Разград отново гласуваха лъвовете да бъдат пратени в Пазарджик. Там в момента за тях се строи специален кът, като по думите на Димов той отговаря на всички изисквания. 

"Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия", увери той. По думите му законът ясно казва в кои случаи животни могат да бъдат конфискувани и в кои - не.

Протестът пред Министерски съвет се превърна в митинг час след началото му. Заедно с протестни декларации, недоволните се отправиха към Министерството на околната среда и водите, за да входират жалбите си.

Освен гражданите с жалби, в МОСВ бяха поканени и представители на протестиращите, за да разговарят с екоминистерството и да намерят решение. 

Час след като започнаха разговорите, Явор Гечев от "Четири лапи" излезе сред множеството, за да съобщи, че резултат от срещата няма. Като причина за това той посочи, че МОСВ са в ролята на администрация, която е длъжна да следва закона, който към момента повелява лъвчетата Терез и Масуд да останат у нас. 

Единственият шанс за животните да заминат за Холандия се казва Бойко Борисов - сега нещата са в неговите ръце и протестиращите се надяват на неговото разрешение. Кога ще бъде оповестено то - не е ясно. Дотогава недоволните остават в пълна протестна готовност и при необходимост ще излязат отново, казаха те в края на демонстрация днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови