Лъвчетата Терез и Масуд спасени след протест пред Министерския съвет

OFFNews 22 декември 2017 в 14:46 7960 3

Лъвчетата Терез и Масуд спасени след протест пред Министерския съвет

Лъвчетата Терез и Масуд ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия. Това стана ясно след протест пред сградата на Министерския съвет, организиран от организациите "Четири лапи" и "Дивите животни". 

Решението беше оповестено след среща на протестиращи с екоминистъра Нено Димов.

Двете малки едва оцеляха заради безхаберието на община Разград. Лъвчетата се родиха в началото на септември в местния зоокът, който е с отнет лиценз още преди три години и който прилича повече на концлагер отколкото на място за среща с природата.

От спасителния център лъвчетата ще бъдат пуснати на свобода в Африка в условия, близки до естествените. Това ще стане обаче, когато животинчетата навършат подходяща възраст. 

На протеста в София днес се събраха стотици природозащитници.

Терез и Масуд бяха изпотъпкани от родителите си и едва оцеляха благодарение на денонощните грижи на Организация за защита на животните "Четири лапи" и фондация "Дивите животни", които ги доведоха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника "Добро хрумване".

По предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик, която ги иска за своя зоокът "Въртопо". Оттам обаче изрично уточняват, че в момента нямат къде да ги сложат и че чак напролет ще им бъде построена клетка.

Това обаче изобщо не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със съдбата на малките, които други спасиха от техните грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

23.12 2017 в 08:15

Важното е, че отпадна най-тежкия проблем на държавата.
Поздрав!

21061

2

рамбо

22.12 2017 в 16:07

Истината е, че такива малки животни родени в плен и отгледани не от майка си, а от хората , почти нямат шанс да се приспособят на свобода. Липсват им инстинкти и знания за ловуване и живот в природата. Още повече лъвовете живеят в семейства. Тъй че целия шум вероятно е напразно, но поне 100-тина природозащитници ще си мислят, че са помогнали с нещо.

14469

1

случайно прочетох

22.12 2017 в 15:26

Поздравления!
Никое животно не се чувства добре в клетка и далеч от естествената природа и климат. Не знам дали ще оцелеят, като ги пуснат на свобода, но поне трябва да се опита.
И софийската зоологическа градина е в ужасно състояние и е редно да стане парк постепенно, като се прецени кои животни могат да бъдат пуснати на свобода и за кои това е невъзможно.