Лъвчетата Терез и Масуд спасени след протест пред Министерския съвет

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2017 в 14:46 7282 3

Лъвчетата Терез и Масуд спасени след протест пред Министерския съвет

Лъвчетата Терез и Масуд ще бъдат изпратени в спасителен център в Холандия. Това стана ясно след протест пред сградата на Министерския съвет, организиран от организациите "Четири лапи" и "Дивите животни". 

Решението беше оповестено след среща на протестиращи с екоминистъра Нено Димов.

Двете малки едва оцеляха заради безхаберието на община Разград. Лъвчетата се родиха в началото на септември в местния зоокът, който е с отнет лиценз още преди три години и който прилича повече на концлагер отколкото на място за среща с природата.

От спасителния център лъвчетата ще бъдат пуснати на свобода в Африка в условия, близки до естествените. Това ще стане обаче, когато животинчетата навършат подходяща възраст. 

На протеста в София днес се събраха стотици природозащитници.

Терез и Масуд бяха изпотъпкани от родителите си и едва оцеляха благодарение на денонощните грижи на Организация за защита на животните "Четири лапи" и фондация "Дивите животни", които ги доведоха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника "Добро хрумване".

По предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик, която ги иска за своя зоокът "Въртопо". Оттам обаче изрично уточняват, че в момента нямат къде да ги сложат и че чак напролет ще им бъде построена клетка.

Това обаче изобщо не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със съдбата на малките, които други спасиха от техните грижи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

3

Лопе де Вега

23.12 2017 в 08:15

Важното е, че отпадна най-тежкия проблем на държавата.
Поздрав!

17059

2

рамбо

22.12 2017 в 16:07

Истината е, че такива малки животни родени в плен и отгледани не от майка си, а от хората , почти нямат шанс да се приспособят на свобода. Липсват им инстинкти и знания за ловуване и живот в природата. Още повече лъвовете живеят в семейства. Тъй че целия шум вероятно е напразно, но поне 100-тина природозащитници ще си мислят, че са помогнали с нещо.

11009

1

случайно прочетох

22.12 2017 в 15:26

Поздравления!
Никое животно не се чувства добре в клетка и далеч от естествената природа и климат. Не знам дали ще оцелеят, като ги пуснат на свобода, но поне трябва да се опита.
И софийската зоологическа градина е в ужасно състояние и е редно да стане парк постепенно, като се прецени кои животни могат да бъдат пуснати на свобода и за кои това е невъзможно.