Лъвчетата Терез и Масуд отиват в Пазарджик, решиха общинарите в Разград

OFFNews 26 януари 2018 в 19:20 4270 0

Лъвчетата Масуд и Терез няма да отидат в център за отглеждане в Холандия, а ще бъдат изпратени в зоокъта в Пазарджик, реши Общинският съвет в Разград. 

След като областният управител на Разград върна решението на общинските съветници лъвчетата да заминат за Пазарджик, заради липсата на документи за собственост, кметството се сдоби с нужните свидетелства и решението бе прегласувано с 21 гласа "за", съобщи bTV.

От Общинския съвет предлагат трите по-възрастни лъва от местния зоопарк да бъдат предоставени на фондация "4 лапи" за прехвърляне в защитения център в Холандия.

„Ако тя не ги желае може би трябва да се посочат причините защо, защо се желаят само малките лъвчета”, коментира кметът на Разград Валентин Василев.

През декември Василев внесе в Общинския съвет в града докладна за дарение на община Пазарджик на двете лъвчета, които бяха родени при ужасяващи условия в местния зоопарка и едва оцеляха.

Решението на кмета да дари лъвчетата на зоокъта в Пазарджик беше последвано от протест на природозащитници пред Министерския съвет. След среща на протестиращи с екоминистъра Нено Димов беше взето решение лъвчетата Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия.

Животните продължават да са собственост на Община Разград, въпреки че грижите за тях още се полагат от доброволци. Те не могат да се върнат обратно в Зоопарка в Разград, тъй като разрешението за развъждане на големи котки в него беше забранено.

След решението на Общинския съвет е организиран и нов протест пред Министерския съвет - на 30 януари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!