Екоактивисти с призив към Борисов да си спази обещанието за лъвчетата Терез и Масуд

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2018 в 15:11 3209 0

Снимка Дивите Животни

От фондациите "Дивите животни" и "Четири лапи" излязоха с призив към премиера Бойко Борисов да изпълни поетия ангажимент малките лъвчета Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия.

През декември кметът на община Разград д-р Валентин Василев внесе в общинския съвет в града докладна за дарение на община Пазарджик на двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха родени при ужасяващи условия в местния зоопарка и едва оцеляха.

Решението на кмета да дари лъвчетата на зоокъта в Пазарджик беше последвано от протест на природозащитници пред Министерския съвет. След среща на протестиращи с екоминистъра Нено Димов беше взето решение лъвчетата Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия.

Вчера кметът на Разград обяви, че ще сезира прокуратурата за намеренията на екоактивистите да изнесат двете лъвчета в Холандия. Той е категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за изпращането на лъвовете в друга страна.

OFFNews публикува пълният текст на отвореното писмо:

Г-н Премиер,

Във връзка с казуса Зоокът Разград и по-конкретно съдбата на двете лъвчета Масуд и Терез, за които ние положихме всички възможни човешки усилия да оцелеят, на среща с Вас на 22 декември 2017г. Вие поехте личен ангажимент, че казусът ще бъде решен и животните ще пътуват за Холандия, където ще ги поемат в Спасителния център за големи котки FELIDA, а след време към убежището за лъвове Lions Rock в ЮАР. След това лично Министър Нено Димов съобщи на събралите се да ни подкрепят хора за Вашия и неговия ангажимент.

За момента конкретно, продължаваме да чакаме документ за пътуването от г-н Емил Славев от ОДБХ-София, който изисква от нас неоснователни от гледна точка на законите документи, а в същото време дори сме дадени на прокурор от кмета на Община Разград, виновник за това положение.

Моля Ви за окончателно разрешаване на проблема, така че тези две животни най-сетне да заминат за място, където ще ги поемат специалисти по големи котки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови