Кметът на Разград сезира прокуратурата заради двете лъвчета

OFFNews 24 януари 2018 в 15:05 3435 1

Снимка Дивите животни

Кметът на Разград д-р Валентин Василев ще сезира прокуратурата за намеренията на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез и лъва Асен без съгласието на общината, която е собственик на животните, съобщи БТА.

Кметът обяви че фондацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари - денят, в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на лъвчетата. Информацията за намерението на фондация "Четири лапи" градоначалникът получил вчера следобяд от д-р Емил Славев, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Заявлението на фондацията до ОДБХ-София било с дата 23 януари. В него били описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от Европейския съюз.

Кметът на Разград заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Той е категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия.

"Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", категоричен бе д-р Валентин Василев и добави, че относно тези намерения на фондацията, община Разград е подготвила жалба до Районната прокуратура.

Алтернативата е лъвчетата да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик. Кметът на града вече заяви готовност за това.

Повече за съдбата на лъвчетата - четете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови