КЗД се сезира за дискриминация на роми в благоевградско училище

OFFNews 03 юли 2018 в 11:25 2830 2

Деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение институцията да се самосезира по казуса с 9-о основно училище в Благоевград, което обяви,че ще приема първокласници, но при едно условие - да не са от ромски произход.

На вниманието на членовете на КЗД бе представен доклад за самосезиране, изготвен от Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията, свързан със станалата обществено достояние информация за благоевградското училище. Въз основа на решението на деветчленния състав ще бъде образувано производство.

Скандалът се разрази след съобщение на ръководството на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград, публикувано в официалния Facebook профил на училището.

То гласеше:

"Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от жк "Ален мак" и с. Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици - 6. Свободни места - 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство."

Въпреки развихрилата се дискусия по темата дали става дума за дискриминация от благоевградското училище обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

03.07 2018 в 16:38

Такова безочливо отношение би трябвало до доведе до заслужено уволнение. Има си закони и искаш, не искаш - трябва да се спазват, още повече в обществена институция.

5800

1

Тито

03.07 2018 в 12:22

Възмутените от съобщението на директорката имат ли представа какво става във един клас когато има само едно цигане не три или четири. Покойната ми жена беше учителка от четвърти до осми клас , една циганка изправи на нокти целия учителси колектив, повтарям само една и когато жена ми успя да направи така че да я изключат стана герой на колектива.