Кунева: Влизането ни в Шенген е печат за качество

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2014 в 11:42 4386 9

Меглена Кунева
Миглена Кунева

"Влизането в Шенген има изцяло икономическо измерение и значение за България и е "печат за качество" на страната, който инвеститорите биха разчели". Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер и лидер на "Движение България на гражданите", в ефира на БНТ.

По думите ѝ българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието.

Според Кунева такова решаване на въпроса за Шенген ще насочи силите върху реформата в съдебната система.

"Съдебната система трябва да припознае лидерството си в реформата на правосъдието у нас. Няма как тя да стои отстрани и да наблюдава реформите", допълни вицепремиерът.

Тя каза още, че  готовността България за влизане във Шенген е потвърдена от европатньорите при последните ѝ срещи в Брюксел преди броени дни. Страната ни трябва да получи положителна оценка за пригодността си да е част от Шенгенското пространство. 

За "Южен поток" Меглена Кунева коментира, че България настоява да бъде третирана наравно с останалите европейски държави.

"На практика това означава ЕС да не бъде обвиняван в прилагането на двоен стандарт, което е най-тежкото обвинение в Съюза", допълни тя

Вицепремиерът обясни, че България "настоява за това проектът да е изгоден за нас, за Европейския съюз и съобразен с еврозаконодателството, което ще гарантира неговата устойчивост".

По казуса със Слави Бинев Кунева повтори позицията си, изразена в социалната мрежа "Фейсбук" преди дни, че той трябва да се вслуша в общественото мнение и трябва сам да реши да се оттегли, като така съхрани името и на политическата сила, която го издига.

"Хората в гилдията искат да бъдат представлявани от човек, който да ги разбира - очевидно техният избор не е Слави Бинев", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2014 в 21:35

Напълно невярно! Прохождащата частна инциатива бе смазана от ДС, комунистите от Русия, през създаване на силови групировки за рекет, кражби и насилие, по руски модел, практика непозната в останалата част на източна Европа. Най-апетитните части от икономиката като Булгартабак и БТК бяха източвани и беше отказано на не един и двама читави инвеститора под претекст "национална сигурност" докато най-накрая не попаднаха при "наши". Богат се става с акъл, работа и предприемчивост. На глупака, дори и да му подариш завод, той ще го съсипе. Селското стопанство не е съсипано изобщо. В крайна сметка днес България изкарва повече от 1989. Няма да ти давам източници, защото сам знаеш. Култура не теб не ти трябва.
Най-големият проблем на БГ са паразитите, които не оставят да им се помогне, но държат да дърпат всички назад... като теб.

07.12 2014 в 21:17

Не е точно така. Западняците само знаят да ВЗИМАТ, но не и ДА ДАВАТ. Те ни разрушиха индустрията, селското стопанство, образованието, културата и армията. И сега се намърдаха тук да ни ЕКСПЛОАТИРАТ КАТО НЕОКОЛОНИАЛИСТИ.

Ако не бяха лицемерните ЕС и НАТО, българите отдавна вече да живеят със швейцарски стандарт. Западняците обаче ни ограбват и затова българският НАРОД е беден, а БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА.

Омерзен съм.

07.12 2014 в 20:45

Професора Балкански, с протегната ръка за милостиня, все чака някой нещо да му дава. Жалка картинка, мислене на човек пропилял сам живота си.

07.12 2014 в 20:35

Абе за къф *ур ни е "Шенген" с тея ВИСОКИ ЕВРОГЕЙСКИ ЦЕНИ и НИСКИ БЪЛГАРСКИ ДОХОДИ?

Пръмовица що не обясни с кво народа на НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА ще спечели от тоя прословут, постоянно спряган, "Шенген"?

За да могат една шепа чорбаджии и кпептократи да щъкат свободно из Европа ли? Айде без тея, по-добре ЕВРАЗИЯ, щото се видя че цели 25 години, или почти ЧЕТВЪРТ ВЕК, НЕ ПОЛУЧИХМЕ НИЩО ХУБАВО ОТ ЗАПАДНЯЦИТЕ.

07.12 2014 в 17:27

Защо ни е Шенген, какво да правим там, като ни доведохте до просяшка тояга, а вие и без това си ходите където искате с окрадените от нас пари? Искаме Русия, Путин и ЮП, а ти чифутско предателка искаме в затвора!

07.12 2014 в 14:03

Кунке за да ползваш думата качество явно трябва да не си чула, че народът ни е най-бедния в Европа, с най-висока смъртност, с най-много роми процентно, с най-слабо образование, с най-много болни от рак, най-много инфаркти, най-ниска свобода на медиите в Европа, най-ниски пенсии, липса на качествено здравеопазване, най-корумпирана съдебна система, най-много мутри в управлението - най-най сме на дъното. Какъв печат за качество - качествен геноцид с любезната подкрепа на ДПС ли?

07.12 2014 в 12:44

Кунева е шлифована в приказките, да не забравяме от чия школа иде :-)
първо ще излъже масово, после няма да се скатава от приказките си, нито пък ще се извинява за тях ... а просто конкретно ще започне да обвинява кой и как не е повярвал в казаното от нея,
т.е. "първо ще те омотам, пък после ще ти обясня защо и колко си виновен, че не си ми повярвал."

07.12 2014 в 12:09

Преди около 2 дни другарката твърдеше "До март 2015 сме в Шенген".
Сега казва "Страната ни трябва да получи положителна оценка за пригодността си да е част от Шенгенското пространство."
Не съм напълно убеден в увереността й в това, което говори.

07.12 2014 в 11:53

Какво качество бълнувате? На мизерията ли?