Кунева: Лидерството в РБ минава през намирането на баланс и съгласие

Ивайло Анев 30 ноември 2014 в 13:03 3343 1

Снимка Ивайло Анев

Вицепремиерът по координация на европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева

Лидерството на РБ минава през намиране на баланс и разширяване на съгласието по колкото може повече проблеми. Обикновено когато някой пръв назове проблем, предлага и решение, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред БНР.

"Все пак да не забравяме, че основната цел е изпълнението на управленската програма, и колкото пъти се отдалечим прекалено от нея, толкова пъти оставяме не само нашите членове, но и много широк кръг хора в недоумение – „Всъщност те за какво се събраха?!“. Така че нека да върнем отново нещата в динамика и да започнем: какво ще правим, стъпка по стъпка", каза тя.

В един момент Реформаторският блок ще премине в нова форма. Така лидерът на ДБГ отговори на вчерашните думи на Радан Кънев, според когото Блокът се е изчерпал като структура.

„Никога не сме се противопоставяли на това да се намери форма, в която РБ ще премине в следващия етап. Следващата форма със сигурност ще има, ние искаме това да се случи, трябват правила, трябват стъпки и ако мога да предам мнението на колеги - трябва ни пътна карта на възстановяване на доверието“, коментира тя.

Според нея икономическият растеж е свързан със съдебната реформа и оттам - с общото гранично пространство, наречено Шенген.

По думите й ако има корупция, няма инвеститори - нито български, нито чужди, ако няма образование, няма икономика, ако не сме здрави, пак няма икономика.

"Аз смятам, че която и да е от тези теми не се подчинява на логиката "изкуство заради самото изкуство, реформа заради самата реформа“, а води до това да живеем по-добре, което е крайната цел на всяка икономическа логика. Административната реформа, впрочем, също”, категорична бе Кунева.

Кунева се възмути и от скандала със "случайното" разпределяне на делото "КТБ" в съда.

"Проблемите със системата за случайно разпределение на делата са известни отдавна. Трябваше да се случи КТБ ли, за да видим, че случайното разпределение на делата не работи", попита Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!