"Боли ме!" - след Кунева и Кънев призова Бинев да си ходи

OFFNews 04 декември 2014 в 19:20 17913 6

Радан Кънев

Хората, които се интересуват от култура, изригнаха. За нас, реформаторите, това е много болезнено. За мен лично е много чувствително. Боли ме, аз съм израснал в семейство на творци. Познавам хората, които протестират и с право го правят. Освен това много от тях са наши избиратели - тяхната чувствителност е и наша чувствителност. Не можем просто да си посипем главата с пепел.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на БНТ по повод избирането на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

"Нека Слави Бинев прецени обществения натиск и силното недоволство и да реши дали не трябва да си подаде оставката, но това е лично негово решение. Но аз съм съгласен с мнението на Кунева", каза още Кънев.

На въпрос защо тогава реформаторите са гласували "за" този състав на комисията, Кънев отговори:

"Тук може би трябва да кажа няколко думи за начина, по който се взимат такива решения. Те се взимат квотно и анблок, за всички комисии. След това партиите вътрешно излъчват своите представители за председатели и зам.-председател".

Той подчерта, че е време този метод на гласуване да се промени, защото е лоша практика комисиите да се раздават на принципа "за мен - ВиК-то, а за теб - комисията по култура".

Кънев каза още, че реформаторите водят разговори с Патриотичния фронт за "консолидиране и задържане на българското правителство", но подчерта, че това не са преговори, защото времето за тях е приключило.

"В парламент, в който има 8 партии, търпението трябва да е голямо. Много от нашите избиратели не харесват някои от нашите партньори, сигурно и избиратели на нашите партньори не са доволни от ситуацията. Партиите в коалицията имаме различно мнение по много теми", каза Кънев.

Той коментира и решението на президента на Русия Владимир Путин да спре проекта за газопровода "Южен поток".

"Дали сме доволни от реалността или не, това няма значение. Години наред посочваме "Южен поток" като сделка с огромна корупционна стойност, която не може да бъде изгодна нито за руския народ, нито за българския. Винаги сме имали твърда позиция, че този проект трябва да отговаря на законодателството и българските национални интереси", каза Кънев.

Според него министър-председателят, енергийният министър и икономическият министър все още не могат да видят договора за проекта, защото "не е ясно къде е скрит", а това показва, че явно не е изгоден за страната ни.

"Путин иска Южен поток незаконен и неизгоден, а ние го искаме законен и изгоден за нас", обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови