Quantcast

Кукери прогониха злото, сменят жената с балдъзата(снимки)

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2016 в 16:19 5052 8

Снимка БГНЕС

Кукери прогониха злото от Разлог. Седем групи от кварталите в градчето участваха в традиционния фестивал "Старчевата", провеждащ се в първия ден на Новата година, съобщи БГНЕС.

Освен традиционните "чауши", мечки, мечкари, танцьори и музиканти със зурни и тъпани, имаше и подвижен фризьорски салон "Пълна промяна", хлебарница „Илико” и други. Фестивалът се проведе в центъра на града, кукерите по традиция честитяха Новата година на стопаните, като пожелаваха здраве и берекет, сурвакаха, а мечките газеха стопаните за здраве.

Фестивалът „Старчевата” откри ромският квартал „Нов път”. Ромите, поздравени при стъпването им на площада с Новата 2016 години от кмета Красимир Герчев, представиха нагледно приказката за „Снежанка и седемте джуджета”. 

Атракция бе дефилето на групата от кв. „Гоце Делчев” с подвижната си "Лебарница Илико”. Върху камион с ремарке кукерите месиха хляб, произвеждаха в движение питки и палачинки.

Втората дефилираща на площада група представи и подвижен салон за красота „Пълна промяна”. На всички страни на камиона имаше шеговити надписи, като например съвета „Ако балдъзата ви е по от жена ви, направете пълна подмяна”, „Клъцни срежи и ц*ци направи” и др. 

„Крапата махала” се представи с облечени в национални носии над 50 танцьори, между които се търкаляха мечки и скачаха чауши. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2016 в 13:24

Новак, благодаря- икономиса ми голяма част от писането:)
Гост, освен репликата "изкара ми акъла" съм чувала и други, разбира се .
Някои от тях мога да употребя относно "експертното" ти мнение за мен:
"Ще ми накривиш шапката";
"Ще ми вдигнеш хляба нависоко";
"Дреме ми на ...";
ОБОБЩЕНО ЗНАЧЕНИЕ: "Минава ми през центъра на гащите!" :))

02.01 2016 в 13:11

Добре, че е "злото" за да има виновник за всичко. За един е парламента и политиците, за друг САЩ, Русия или ЕС, за трети сирийците, за четвърти тъщата. Прогонваме го с езичен ритуал и живота става песен. Няма нужда никой да променя себе си, нали е най-умния, най-кадърния, най-знаещия. Другите са тъпи и идиоти и са виновни за всичко. Тъй де.

02.01 2016 в 12:19

Кукерите да прогонят мутрата от властта! Това, ако направят, животът ще стане малко по-ведър.

02.01 2016 в 07:01

Злото се гони когато всички са заедно. А най-хубавото на тази традиция е, че хората са заедно на хорото и там са и възрастните и малки деца. Шапка свалям на храта, които имат желанието и енергията да поддържат тази традиция жива. Гостенина, а нима налаганата ни с медии и реклама маскараден , но изцяло чужд за нас Хелоуин е по-хубав? Или тази истерия е модерна и в тон с новите евро-атлантически ценности? Ако нещо ни е запазило като българи то това са тези традиции в Разлог и в другите малки градчета - там ще видиш младо семейство с бебенце в народни български носии, а не пияни и дрогирани тийнейджъри наклепани и маскирани по някаква наложена ни от медиите мода. "Страшните" кукери и хората в Разлог ще запазят българския дух, а не промитите мозъци щъкащи по моловете.
Та, Гостенино, помисли си още веднъж какво би трябвало да те плаши и "изкарва акъла".

01.01 2016 в 23:17

баба яга жалко е ако културата ти стига до там да си мислиш за плюене и изхождане, аз нямам предвид това, а за реално гледане на нещата. Не случайно като правят филми за този фестивал се говори за диващината в него, както и самите участници в него казват че не трябва да се вярва в такива едва ли не свръх сили и това не е нищо повече от един фестивал. Колкото до предния ми коментар явно не си чувала репликата "изкара ми акъла" това обикновено се случва като някой те изненада и се уплашиш и тези костюми могат по-скоро да правят това. Едно време хората са вярвали и че Земята е плоска и че един костюм може да изгони злото, до колкото първото е отдавна опровергано, все още има хора които им минава през акъла че и второто е възможно. И това не е точно Българска традиция, има я и на други места в малко по-различен вид но със същото послание, но това е дълга тема, ако толкова ти е интересно потърси от къде произхожда.

01.01 2016 в 19:22

Гост, била съм на 1 януари на кукерския фестивал в Разлог и трябва да ти кажа, че преживяването е наистина страхотно!
Освен това не е някоя съвременна менте-традиция, а е напълно автентичен и е най-големия истински празник за целия град!
Дали ще прогонят злите духове не знам, но не мисля, че ще цъфнем като плюем по българските традиции!
Та моля, не се изхождай непоготвен!

01.01 2016 в 18:36

По-скоро са си прогонили акъла. То ако злото така се гонеше отдавна да сме цъфнали.

01.01 2016 в 17:15

Злото е в парламента.
Там трябва да идат да ударят по една гьостерица и да спукат тия кухи 240 глави.
Само бой и ебанье за дупетатите.