КТ Подкрепа: Родителите да правят тестове на децата, малките ученици не трябва да стоят гладни и жадни в училище

От синдикат "Образование" ще поискат оставките на Кацаров и премиера, ако здравният министър не промени заповедта си

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2021 в 08:29 5008 0

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров незабавно да промени своята заповед за мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, предружени от декларация на родителя, че тестът е негативен, настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

При липса на реакция от МЗ синдикалитестите ще поискат оставката на д-р Кацаров и на премиера Стефан Янев, се казва в Национална позиция на профсъюза. 

Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката. Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г., пишат още от синдикат "Образование". 

Те се мотивират, че "87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап; учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика, а волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение". 

Провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете, смятат още от синдиката.

В позицията си те подчертават, че "условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно", което "би нарушила грубо здравословния им режим и следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици".

Смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка, твърдят още от синдиката. 

В много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи, се подчертава в позицията на синдикат "Образование". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови