Крият от МОН документите за общото събрание в Медицинския университет

Александра Маркарян 13 октомври 2016 в 11:19 4853 0

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

Комисията, изпратена на проверка в Медицинския университет в София от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, не е получила документите от проведеното на 11 октомври общо събрание, сменило ректора проф. Вихра Миланова с проф. Виктор Златков.

Както OFFNews писа вчера, протоколите, бюлетините и урните липсват. Те не са в Ректората, където би трябвало да се съхраняват. Не са били дадени и на 5-членната комисия от МОН, която проверява законността на проведеното на тъмно събрание.

"Вчера чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността на начина, по който е протекло събранието. Тези документи не бяха дадени от организаторите, има съпротива", съобщи вицепремиерът Кунева днес.

Има много неясноти около провеждането на общото събрание на университета. Има академична автономия и министерството не е казвало никога как да се избира ръководството, но трябва да се спазва законът, категорична беше тя. Това означава да са осигурени всички гаранции за публичност, всички гаранции за редовно призоваване на делегатите. Това, по думите на редовни членове на общото събрание, не е било направено. На пресконференция вчера те заявиха, че не са получили покани за общото събрание, въпреки че изпращането им е задължително. В същото време, на събранието са присъствали и гласували лица, които не са негови членове.

В момента МОН извършва административна проверка именно на тези обстоятелства. Съдът е този, който може да каже законно ли е проведено събранието, посочи министърът.

Тя беше категорична, че министерството остава плътно на страната на закона. Ще го приложим с пунктуалност и грижа за българското образование и българските студенти, заключи Кунева.

"Ситуацията в Медицинския университет – София е много губеща не само за неговата репутация и тази на висшето образование, но и за високите стандарти, на които сме свикнали да отговарят българските лекари. Искам да призова отново всички да се въздържат от грозни думи и грозни действия", допълни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови