Кунева: Ставащото в Медицинския университет е отблъскващо

Александра Маркарян 11 октомври 2016 в 18:49 7522 0

"Това, което се случва, е отблъскващо. Медицинският университет е най-старото и най-уважаваното българско висше училище по медицина. Днес чух Ваши колеги, които казаха, че там е имало охрана, че на практика директорът на болница "Александровска" е бил изведен от нея. Не е бил спазен много конкретен текст от правилника - че тези общи събрания са публични."

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева пред БНТ по повод случващото се в Медицинския университет в София. По-рано днес общото събрание на университета свали от поста ректор проф. Вихра Миланова и избра на нейно място проф. Виктор Златков. Проф. Златков е брат на бившата съпруга на министър-председателя Бойко Борисов - Стела - и споменаването на този факт от медиите разгневи силно премиера. Минути след публикациите той публично се разграничи от проф. Златков и заяви, че от повече от 30 години не е контактувал с "въпросната фамилия" и че намира избора на нов ректор на МУ-София за скандален и непрозрачен.

Общото събрание бе проведено при закрити врата. Медиите бяха оставени пред залата. Входът беше пазен зорко от охранители от Фармацевтичния факултет, а за подкрепление бяха повикани полицаи от охранителна полиция и от военна полиция. На събранието влизаха само хора, които показваха поименните си покани на охраната и след това се регистрираха.

Министър Кунева заяви, че университетът е автономен и МОН не могат да се месят в избора на ръководство, но че тя е притеснена от начина, по който е бил направен този избор. Вчера тя изпрати писмо до проф. Миланова и председателствалия събранието проф. Генчо Начев, в което съветва то да бъде отложено заради това, че е подадена жалба в съда срещу провеждането му и има висящо дело.

Кунева прогнозира, че без съмнение оспорването на процедурата ще продължи.

Според нея скандалите в университета са плод на "вътрешни борби". Те излязоха на бял свят след публикуването на вътрешен одитен доклад на МОН, който показа, че предишното ръководство, в лицето на ректора проф. Ваньо Митев, е извършило сериозни нарушения. Докладът беше даден на прокурор от вицепремиера Кунева, а прокуратура образува досъдебно производство. Вчера проф. Митев е бил разпитан.

Това ще разтърси из основи авторитета на нашето най-старо медицинско висше учебно заведение, каза още Меглена Кунева.

"Да, искам повече светлина и в този случай със Съвета на ректорите трябва да говорим дали законът е добре балансиран и какво трябва да направим, за да може обществото да е сигурно, че той не създава херметически затворени общности, а че в университетите се създава цветът на нацията. Трябва да сме сигурни, че там атмосферата е чиста."

Кунева заяви още, че трябва да се работи за повишаване на качеството и прогнозира, че до 2020 година 60% от акредитационната оценка на университета трябва да свързана с качеството на предлаганото образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови