КНСБ плаши със стачка, ако кабинетът застане на страната на бизнеса

OFFNews 04 февруари 2014 в 14:53 5441 4

Пламен Димитров, президент на КНСБ

КНСБ заплаши с „радикално поведение, което да покаже, че в България не може някой да се подиграва с работниците”, ако правителството не се разграничи от предложените от бизнеса промени в трудовото законодателство. 

От БСК предложиха вчера промени, които предвиждат намаляване на срока на майчинството, както и премахване на допълнителното плащане за клас и на обезщетението при пенсиониране. Това са стари искания на бизнеса.

„Изненадани сме от радикалния тон в публичното пространство отново се вадят на бял свят идеи, които вече са били отхвърляни след дълги дискусии и които очаквахме, че са забравени”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров след извънредно заседание на Изпълнителния комитет на синдиката.

Намираме 99% от мерките на работодателите за скандални и неприемливи, единствено приемаме идеята им създаването на специализирани трудови съдилища, обяви още той и уточни, че в следващите дни ще координира позицията си с другия синдикат в тристранката - "Подкрепа".

„Не се отчитат международни конвенции и други източници на правни норми в трудовото и осигурително законодателства. Нищо не налага такива радикални промени. Ние поискахме спешното свикване на Съвета за тристранно сътрудничество и на него да чуем ясната позиция на правителството по тези въпроси.

Искаме премиерът и вицепремиерът, отговарящ за този сектор, да заявят каква е оценката на кабинета на трудовото и осигурително законодателство у нас и каква е оценката им. Препятства ли трудовото и осигурително законодателство развитието на страната?

Искаме ясен отговор и от него ще зависи нашето поведение – дали ще останем в Тристранния съвет и ще си партнираме в правителството”, обяви още президентът на КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!